Кризі на зло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кризі на зло

Фондовий ринок
1191
Антимонопольний комітет України видав дозвіл латвійському банку Latvijas Krajbanka на покупку брокерської компанії "Спожив Сервіс" (ТМ "Центр Кредит"). Експерти вважають, що в Україні зараз не найкращий час для покупок активів через зниження довіри до банківської системи, але гарний момент для покупки дешевих установ з метою подальшого перепродажу.
Антимонопольний комітет (АМКУ) видав дозвіл латвійському Latvijas Krajbanka на одержання контролю над українською компанією "Спожив Сервіс" (ТМ "Центр Кредит"), що надає брокерські послуги із кредитування. Угода буде здійснена шляхом придбання більше 50% акцій у капіталі латвійської компанії Center Credit. В "Спожив Сервісі" підтвердили продаж компанії, але суму угоди не назвали. "Нам потрібно пару днів для остаточного завершення угоди", - сказав Ъ генеральний директор "Спожив Сервісу" Андрій Яцура, пообіцявши повідомити деталі на цьому тижні.
В Latvijas Krajbanka у п'ятницю не коментували угоду. Головним акціонером, що володіє 83% акцій Latvijas Krajbanka, є один з найбільших банків Литви Bankas Snoras (колишній литовський підрозділ Ощадбанку СРСР) російського бізнесмена Володимира Антонова. Його компанія Intrada Holding Ltd має намір створити в Україні роздрібний банк "Фінансова перспектива".
Latvijas Krajbanka був створений в 1924 році як Поштова ощадкаса. За даними Асоціації комерційних банків Латвії, серед 25 існуючих у Латвії банків на 1 липня займав 11-е місце за активами (800,667 млн євро) і 10-е за капіталом (57,924 млн євро). Прибуток банку за I півріччя склав 2,84 млн євро. Філіальна мережа - 118 відділень.
Latvijas Krajbanka стане третім латвійським банком, що зацікавився українським ринком. В 2007 році невеликий Baltic International Bank одержав дозвіл НБУ відкрити представництво в Україні. У лютому цього року Trasta Kommercbanka повідомив про покупку 50,3% одеського Місто-банку.
Учасники ринку вважають, що через фінансову кризу зараз не найкращий час для поглинань на українському ринку. "Можливо, для латвійського банку вигідніше і дешевше продавати свої продукти через відділення брокерської компанії, щоб не розвивати власну мережу в Україні, - говорить координатор компанії 'Брокер-ua' Євген Котик. - Незрозуміло, навіщо їм потрібна така компанія саме зараз, тим більше що в європейських установ теж не все добре. В Україні в населення падає довіра до банків, кредитами практично ніхто не цікавиться, а банкам просто нема чим їх видавати".
Втім, надалі новий акціонер зможе перепродати "Спожив Сервіс" дорожче. "Зараз правильний час для покупки такої компанії, тільки якщо її ціна низька. Можливо, латвійський гравець просто хоче мати частку на українському ринку. Але, швидше за все, вони купують брокера, щоб розвинути його для наступного перепродажу", - говорить заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас