Експерт: Криза може стати гарним шансом для покращення правил гри на українському фондовому ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Криза може стати гарним шансом для покращення правил гри на українському фондовому ринку

Фондовий ринок
730
Криза, що вибухнула на українському фондовому ринку слідом за світовою, при всіх своїх негативах дає шанс побудувати ринок фактично заново і сформувати на ньому ефективні правила гри, вважає голова інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
"Усі сходяться на тому, що наш ринок неоптимальний: починаючи від free float (частка акцій у вільному обігу) 5-7% і закінчуючи відсутністю національної бази інвесторів. Сьогодні є можливість все це побудувати фактично заново", - сказав він.
А.Єршов підкреслив важливість проведення пенсійної та страхової реформ, які могли б різко знизити частку інвесторів-нерезидентів на ринку і зменшити його залежність від зовнішніх криз, підвищення надійності системи обліку прав власності і біржової системи.
Зокрема, за його словами, необхідно створити сучасну біржову систему, забезпечити прямий доступ на ринок фізичних осіб через інтернет-трейдинг. У зв'язку з цим голова "Трійки Діалог Україна" покладає надії на запланований на 2009 рік початок роботи нової Української фондової біржі, створюваної найбільшими операторами ринку разом з російською біржею РТС.
"Ринок сьогодні роблять близько 15 компаній, на які припадає близько 90% усього обсягу торгів, хоча ДКЦПФР видала понад 800 ліцензій. Криза повинна привести до консолідації ринку", - відзначив А.Єршов.
Голова "Трійки Діалог Україна" додав, що, незважаючи на різке падіння ринку, всі його провідні оператори продовжують роботу, тоді як на більш дрібних учасників ринку ліміти закриваються.
Він також відзначив необхідність розширити інструментарій, у першу чергу, за рахунок операцій РЕПО і форвардів. У першому випадку, пояснив він, це дозволило б надати ринку додатковий механізм вирішення проблеми ліквідності, у другому - хеджувати ризики для іноземних інвесторів.
Як повідомлялося, провідний індикатор українського фондового ринку ПФТС-індекс знизився з початку 2008 року на 73,5%, у тому числі в жовтні - на 17,26%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас