США будуть викуповувати акції фінкомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США будуть викуповувати акції фінкомпаній

Казна та Політика
254
США працюють над планом викупу акцій фінансових компаній у рамках боротьби з фінансовою кризою, повідомило агентство Reuters, цитуючи заяву голови американського Мінфіну Генрі Полсона.
Вперше підтвердивши інформацію про подібний план після засідання фінансових лідерів "Великої сімки", Полсон повідомив, що скупка акцій буде здійснюватися поряд з викупом проблемних активів для того, щоб рекапіталізувати американські банки і компанії, що постраждали через вкладення в іпотечні активи та неліквідні цінні папери.
Минулого тижня Конгрес США схвалив план порятунку фінансового сектора на $700 млрд, і Мінфін скористається отриманими в результаті цього повноваженнями для того, щоб викуповувати частки у фінансових компаніях, купуючи переважно неголосуючі звичайні або привілейовані акції.
"Ми зможемо використовувати гроші платників податків більш ефективно, а також одержати більш істотну віддачу від їхніх доларів і краще захистити їх, якщо розробимо стандартизовану програму для стимулювання участі в акціонерному капіталі", - сказав Полсон. Мінфін США розглядає і кілька інших заходів, покликаних подолати кризу довіри, з якою пов'язана напруженість на кредитних ринках і перебої в системі міжбанківського кредитування.
Джерела, знайомі із ситуацією, говорили, що міністерство фінансів може закликати надати підтримку міжбанківському кредитуванню в усім світі, а також надати необмежені гарантії по банківських депозитах. Представник Мінфіну повідомила, що адміністрація Буша вивчає пропозицію Британії про надання гарантії по міжбанківських позиках.
Пряме уливання капіталу допоможе банкам компенсувати безнадійні борги, що роблять тиск на їхні баланси, і надати їм додаткові можливості для видачі кредитів. Основне завдання плану порятунку фінсектора полягає у викупі в банків неліквідних активів, однак багато хто критикував цю ідею, вважаючи що процес займе так багато часу, що не зможе бути досить ефективним.
Уливання капіталу за рахунок придбання акцій, навпаки, дозволить миттєво "закачати" у банківську систему кошти, необхідні для стимулювання кредитування. Питання в тому, чи хочуть банки бачити уряд у числі своїх акціонерів в обмін на новий капітал. Джерело, знайоме із планами Полсона, раніше говорило, що в рамках програми добровільної капіталізації уряд не буде претендувати на місця в радах директорів компаній.
Полсон повідомив, що програма буде розроблена так, щоб забезпечити залучення не тільки державного, але й приватного капіталу. Протягом останніх тижнів багато фінансових компаній були позбавлені змоги залучити приватний капітал, оскільки паніка на ринках привела до здешевлення їхніх акцій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас