Світовий банк не бачить нічого страшного у державних боргах країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк не бачить нічого страшного у державних боргах країн ЄС

Казна та Політика
312
Світовий банк(СБ) не бачить підстав для очікування суверенних дефолтів у Європі та Центральній Азії, заявив на прес-конференції головний економіст Світового банку по Європі та Центральній Азії Прадіп Митра.
"Ми не очікуємо суверенних дефолтів у жодній із країн (регіону)", - сказав представник СБ.
За словами економіста, наприклад, в Естонії та Латвії в цей час спостерігається хоча і "не м'яка посадка, але впорядкована". Більшість країн або перейшло, або переходить до ринкової економіки, це робить їх більш стійкими в нинішніх умовах, вважає він.
Що ж стосується неблагополучних активів, що стали причиною кризових явищ у США, у країнах Європи та Центральної Азії таких активів немає - що також є гарною новиною, відзначив він.
За словами економіста, є певні фактори уразливості національних економік: чим вищий бюджетний дефіцит, тим більша уразливість. Безпека економіки вища, якщо прямі іноземні інвестиції переважають над банківськими запозиченнями, і навпаки. Крім того, про уразливість можна судити з відношення обсягу короткострокової заборгованості до накопичених резервів, відзначив він. Загальне правило полягає в тому, що це відношення не повинно перевищувати 100%, нагадав Прадіп Митра. Він відзначив, що резерви країни страхують ризики пролонгації таких короткострокових кредитів.
Економіст також висловив надію на те, що не буде відбуватися хаотичних коректувань фінансових ринків, але попередив, що було б нерозумним ураховувати і такий варіант. Влада повинна бути готова до надання ліквідності і вирішення ситуацій на міжбанківських ринках, вважає економіст СБ.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас