Міністр нафти Ірану: Попит на нафту падає через світову фінансову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр нафти Ірану: Попит на нафту падає через світову фінансову кризу

Енергетика
240
Попит на нафту падає, тому що світова криза сповільнює економічне зростання, заявив міністр нафти Ірану Голамхуссейн Нозарі, після того як ціни на сиру нафту впали нижче $78 за барель уперше цього року. Про це повідомляє Bloomberg.
"Попит на нафту впав через поточну економічну ситуацію у світі", - заявив Нозарі журналістам у кулуарах форуму з переробки нафти в Тегерані. "Шлях виходу із ситуації повинен бути знайдений; баланс на ринку необхідний постачальникам і споживачам".
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) оголосила на цьому тижні про проведення позачергової зустрічі 18 листопада, тому що криза ліквідності, що посилюється, загрожує уповільненням економічного зростання та зниженням попиту на енергоносії. Президент ОПЕК і міністр нафти Алжиру Шакіб Хеліль заявив 9 жовтня, що підсумком зустрічі, швидше за все, стане зниження виробництво". Тиждень тому Нозарі стверджував, що необхідності для позачергової зустрічі нема, а планові збори країн картелю намічено на 17 грудня.
Сира нафта в Нью-Йорку подешевшала на 17% на цьому тижні, що стало найсильнішим зниженням у тижневому періоді з березня 2003 року, коли коаліція на чолі зі США вторглась в Ірак. Ціни до поточного дня впали на 47% з рекордної позначки $147,27 за барель, що була досягнута 11 липня 2008 року.
США, які споживають 24% світової нафти, перебуває в рецесії, говорять опитані агентством Bloomberg економісти. Dow Jones Industrial Average показав найсильніше тижневе падіння в історії 30 ринкових емітентів, а індекс Standard & Poor's 500 зафіксував найгірший тиждень із 1933 року. Фінансова криза привела до виводу $25 трлн. зі світових фондових ринків у цьому році.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас