Куди їдуть банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди їдуть банкіри

Валюта
2856
Атака відбита. Екстрене втручання Нацбанку й транш у мільярд доларів допомогли одному з найбільших банків країни - Промінвестбанку - заспокоїти своїх вкладників.
Однак одна відбита атака аж ніяк не означає виграного бою - стабільність вітчизняної банківської системи під сумнівом. Аналітики впевнені: з більш ніж 180 кредитних установ в Україні виживуть або збережуть свою самостійність далеко не всі.
Знову дежавю картинки початку 90-х: банки тріскотять по швах, у відділеннях - черги, банкомати порожні. Міжнародні рейтингові агентства лякають переглядом оцінки чи ледве не всієї вітчизняної фінансової системи. Що відбувається? Обумовлена об'єктивними причинами банківська криза? Або війна банкірів великих та малих, за всіма законами жанру присмачена компроматом й "зливами" у ЗМІ? Відповідь на це питання шукають й у Кабміні, і в Нацбанку. Юлія Тимошенко називає ситуацію "в цілому сприятливою".
Володимир Стельмах запевняє, що кризи немає: умінню чиновників та банкірів використати політкоректні евфемізми при описі того, що сьогодні відбувається у фінансовій системі, можна тільки позаздрити. Але головне отут не порятунок конкретних банків, а збереження довіри населення до банківської системи в цілому. Інакше на неї чекає найважче з випробувань - масове вилучення внесків. З чимось схожим зіткнувся минулого тижня шостий за розміром активів банк України - Промінвестбанк (ПІБ).
Три складові страху
Кризова ситуація навколо Промінвестбанку стала результатом накладення відразу декількох факторів, що ініціювали зовсім невиправдані страхи. По-перше, глобальна фінансова криза і як наслідок підвищена нервозність вкладників. По-друге, спроба усунути Володимира Матвієнка від керівництва ПІБом. Численні виступи та обвинувачення міноритарних акціонерів банку аж ніяк не додали Промінвестбанку стабільності в неспокійні часи потрясінь.
Правління взагалі вважає, що Промінвестбанк "звалила"... преса. Мовляв, фінансове становище банку було цілком стійким, претензій до нього влада не мала. Але після декількох публікацій клієнти банку відразу вилучили з нього сотні мільйонів гривень, і це вкупі з обмеженим доступом на міжбанківський ринок у зв'язку із загостренням фінансової кризи, привело його до проблем.
Прес-служба ПІБа, у властивій їй манері, опублікувала заяву, в якій звинуватила якісь групи в спробі тиску на акціонерів ПІБа. "Масова газетна атака на Промінвестбанк організована рейдерськими (бандитськими) угрупованнями закордонних агентів за участю високопоставлених чиновників великих державних структур, які за Конституцією повинні захищати вітчизняні підприємства та банки. Неправда та шантаж, спрямовані проти банку, мають на меті змусити його до продажу іноземцям за комісійну винагороду. Заявляємо - ПІБ не продається", - сказано в заяві прес-служби. Втім, назви таємничого "покупця-рейдера" у самому банку не називають (редакція звернулася до Промінвестбанку з проханням прокоментувати ситуацію. Однак на вечір суботи відповіді від банку так і не надійшло).
Події, що розвиваються навколо ПІБа, змусили главу Національного банку Володимира Стельмаха бути дуже категоричним у своїх коментарях, наполягаючи на тому, що ніякої банківської кризи немає. "НБУ має досить коштів, які дозволяють ефективно попередити викликані нервозністю на ринку ситуації. На сьогодні реально ні економічних, ні політичних передумов для кризової ситуації на всьому українському фінансовому ринку просто не існує. Нервозність - так, є присутньою, а банківська справа взагалі не любить такої атмосфери", - говорить головний банкір країни.
У банківського "мікроінфаркту" був ще один наслідок, що залишився поза полем зору широкої публіки. Скандал навколо Промінвестбанку породив "мікрокризу довіри". Фінансисти занервували й почали згортати операції на ринку міжбанківських кредитів. Вартість МБК у лічені години виросла у рази.
Тиха паніка
Можливе банкрутство Промінвестбанку дуже налякало ринкових гравців. Промінвестбанк (B2/Moody's) входить до шістки банків за розміром активів за станом на 1 липня й представляє колишній державний банк, діяльність якого концентрувалася на корпоративних кредитах і роздрібних депозитах. ПІБ має досить невисокий ступінь прозорості своєї діяльності та єдиним серед великих банків не є членом Асоціації українських банків. А побоювання вкладників з приводу банкрутства Промінвестбанку остаточно паралізували грошовий ринок. "Надлишкова гривнева ліквідність на грошовому ринку на рівні 20 млрд. грн., що є максимумом за останні 4 тижні, не змогла убезпечити ринок. Ставки O/N стрімко виросли до 20-25% з 2,8% днем раніше, - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Wholesale Banking Олександр Печерицин. - Незважаючи на те, що погіршення фінансового стану Промінвестбанку було або результатом рейдерської атаки, як заявило його керівництво, або наслідком глобальної банківської кризи, інші банки зволіли закрити міжбанківські ліміти, що практично повністю паралізувало грошовий ринок. Більше того, така ситуація склалася в останній торговельний день кварталу, коли банки традиційно збільшують попит на короткострокову гривню з метою формування резервів.
Практично відразу після того, як стало відомо про проблеми ПІБ, НБУ вирішив врятувати банк і надав у понеділок 6-місячне фінансування в розмірі 1 млрд. грн. для підтримки його ліквідності. Однак потім НБУ збільшив обсяг підтримки до 5 млрд. грн. ($1 млрд.), повторивши у своєму прес-релізі, що причиною проблемного становища стали рейдерські атаки на Промінвестбанк і паніка серед населення, яке намагається забрати свої депозити з банку.
НБУ також повідомив, що якість кредитного портфеля та активів ПІБ перебуває на гарному рівні й банк формує всі необхідні резерви в повному обсязі. З одного боку, підтримка НБУ зменшить паніку на ринку й дозволить відновити стабільність грошового ринку. З іншого боку, підтримка НБУ є першим індикатором того, що деякі менш прозорі банки (типовим представником яких є ПІБ) відчувають проблеми з ліквідністю".
Дії Національного банку учасники ринку сприйняли позитивно. Начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман вважає, що "рефінансування ПІБа говорить про здатності НБУ приймати відповідальні неординарні рішення в потрібний момент. Адже джерело сьогоднішніх проблем української банківської системи лежить поза її межами, і навіть поза Україною. Ниточки ведуть до Нью-Йорку і Лондону. І в таких умовах Нацбанк має всі фінансові можливості (при валютних резервах $38 млрд.), щоб зупинити будь-які слухи про можливі проблеми всіх українських банків разом взятих (сумарні чисті активи яких дорівнюють $148 млрд.)". Втім, банкір вказує й на те, що "звичайно ж ситуація з ПІБом є неправильною, тому що цей банк вже давно вимагає до себе підвищеної уваги з боку регулювальних органів. Він не є членом АУБ, дістати його регулярну звітність без проведення шпигунських заходів нереально, частку ринку він стабільно втрачає з 2005 року. Як кажуть, немає диму без вогню.
Тому, швидше за все, НБУ не обмежиться рефінансуванням ПІБа на 5 млрд. грн., а проведе низку заходів, спрямованих на підвищення його прозорості й транспарентності відносно його клієнтів і вкладників. Адже люди бояться того, що не бачать і не розуміють, бояться невідомості. І непрозора діяльність ПІБа підливає масла у вогонь. Фактично сам Промінвестбанк і винуватий у тім, що дав привід засумніватися у своїй кваліфікованій діяльності".
Розбір польотів
Більшість експертів вважає, що струс (слово "криза" ми більше вживати не будемо) позаду і можна жити та працювати далі. Які ж уроки варто витягти з того, що сталося, чи зміниться щось на нашому фінансовому ринку й чи можливий в Україні ефект доміно? Банкіри найчастіше стверджують, що ні. "Ефекту доміно не може бути в принципі, тому що ПІБ не є активним учасником ринку міжбанківського кредитування. Він мало сам займав на міжбанку й мало позичав іншим банкам. Хоча негативний ефект від панічних настроїв навколо ПІБа безсумнівно відчула б на собі вся вітчизняна фінансова система. Тому дії НБУ, спрямовані на розвінчування слухів про труднощі ПІБа, а також на підтримку його короткострокової ліквідності, можна визнати адекватними та своєчасними. По суті, вони були спрямовані не на порятунок окремо взятого нехай і системного банку, а на підтримку іміджу стабільної та стійкої всієї банківської системи України", - говорить Ерік Найман.
Віталій Ваврищук з Dragon Capital також стверджує, що "недостача ліквідності, яку відчуває Промінвестбанк, не має нічого спільного зі скороченням ліквідності в банківському секторі України, а обумовлена розбіжностями між його акціонерами. Таким чином, його тимчасові проблеми з ліквідністю не будуть мати негативного впливу на сектор. З іншого боку, рішення НБУ допомогти ПІБу демонструє його готовність підтримати комерційні банки у випадку виникнення фінансових труднощів і скористатися своїм правом кредитора в критичній ситуації".
І все-таки певні наслідки для національної банківської системи будуть. "Банківська система впритул наблизилася до етапу скорочення кредитування, а проблеми з короткостроковою ліквідністю ПІБ стали каталізатором цього процесу. Навіть незважаючи на те, що проблеми з ПІБ могли мати під собою неекономічні коріння, вони значно зменшили довіру до української банківської системи й змінили котирування CDS ще на 25 б.п., перевищивши рівень 700 б.п. для 5-річних CDS", - стверджує аналітик ING Wholesale Banking Дар’я Волченко.
Що ще пророкують банкіри?
По-перше, як не дивно, посилення процесу злиттів і поглинань на банківському ринку. Адже ресурси будуть доступні не всім без винятку. Банки почнуть закривати непокриті ліміти й кредитувати контрагентів тільки під заставу. Збільшився спред між процентними ставками по міжбанківських кредитах для невеликих банків. У такій ситуації середньої руки банку самий час шукати партнера, з яким можна скооперуватися. Між іншим, є в цьому й позитивний аспект - коментуючи ситуацію в українському банківському співтоваристві, представники міжнародних рейтингових агентств ремствували на надмірне число кредитних організацій в Україні. У НБУ теж неодноразово говорили про необхідність укрупнення, так що в цьому випадку струс підштовхне процес концентрації банківського капіталу.
По-друге, більша частина панічно вилучених з рахунків коштів знову опиниться під матрацами. Причому знову в американській валюті: минулого тижня багаторазово зріс попит на готівкові долари. Та й курс "зеленого" у київських обмінних пунктах за один тільки четвер виріс відразу на 20 копійок. Українці кинулися скуповувати валюту. Хтось у даній ситуації ще й виграє. Населення однозначно програє: по-перше, за недоотриманими відсотками зі своїх заощаджень, а по-друге, на курсі долара. Через якийсь час, як відзначають аналітики, валютний курс знову повернеться в колишнє русло. Адже зараз він росте тільки за рахунок підвищеного попиту, це чиста психологія, на міжнародному валютному ринку ніяких істотних коливань не спостерігається.
В'ячеслав Мироненко, Олексій Харченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас