Експерт: Український фондовий ринок тримається на голому ентузіазмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Український фондовий ринок тримається на голому ентузіазмі

Фондовий ринок
1043
Український організований ринок у цей час тримається винятково на голому ентузіазмі та спекулятивних технологіях, тому падати може практично до будь-якого цінового рівня, що зовсім не відображає ні виробничо-фінансовий стан українських емітентів, ні навіть справедливу вартість їхніх балансових активів. Про це інтернет-газеті "Сейчас" розповів генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
За його словами, на жаль, на відміну від більшості розвинених і провідних країн, що розвиваються, жалюгідний стан вітчизняного ринку цінних паперів турбує українську владу найменше.
З початку року в семи українських емітентів, що входять в індексний кошик ПФТС, у яких контрольний пакет акцій дотепер перебуває в держави, втрати у вартості склали 70-80%. У цей час українські "генеруючі компанії", "Укртелеком" та "Укрнафта" торгуються на рівнях в 2-4 рази нижчих, ніж їхня справедлива ціна. Таке катастрофічне падіння біржової вартості державних активів і байдуже ставлення до сформованої ситуації з боку профільних міністерств (у тому числі і ФДМУ), насправді просто непристойно для держави, що себе поважає, ні з погляду прозорої і справедливої приватизації, ні для залучення серйозного зовнішнього позикового або інвестиційного капіталу, говорить Морква.
За відсутності підтримки, як з боку інвесторів, так і державних інституцій, українські цінні папери будуть, швидше за все, і надалі продовжувати втрачати свою ринкову вартість, прогнозує експерт, а падіння індикатора ПФТС нижче психологічної межі не тільки 300 індексних пункту, але й 200 пунктів уже за великим рахунком нікого не здивує.
Нагадаємо, що за підсумками торговельної сесії у вівторок більшість українських ліквідних паперів подешевшала в середньому ще на 8-15%, а індекс ПФТС втратив за день більше 8%, знизившись до значення в 319,67 індексних пункту. У середу, коли загальносвітовий фондовий крах продовжився, керівництво ПФТС (імовірно вирішивши не випробовувати долю і не дозволити обвалити ціни на українські акції ще на 7-20%) торговельну сесію на біржі через цінову нестабільність не проводило. Відсутність офіційних торгів дозволила українським цінним паперам у спокійному стані пережити непросту для світових фондових майданчиків середину тижня.
Однак, говорить Морква, навряд чи адміністративне рішення керівництва біржі щодо періодичного скасування торгів зможе втримати організований фондовий ринок від наступних розпродажів і подальшого знецінювання українських акцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас