Економісти очікують поглиблення кризи, вважають необхідними нові урядові заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти очікують поглиблення кризи, вважають необхідними нові урядові заходи

Казна та Політика
1821
Американська економіка вступила в період рецесії, і дії уряду зараз критично необхідні, щоб стримати негативні наслідки кризи для економіки, вважають економісти, опитані газетою The Wall Street Journal.
"Ми перебуваємо в середині дуже похмурого тунелю, - відзначає Брайан Фабрі з BNP Paribas, - щодня фінансова система одержує все нові і нові удари".
Більшість економістів, опитаних газетою, вважають, що ВВП США знизиться в третьому і четвертому кварталі 2008 року, а також у першому кварталі 2009 року.
Прогнози експертів для цих періодів уперше виявилися негативними. У тому випадку, якщо вони виправдаються, зниження ВВП США протягом трьох кварталів буде першим більш ніж за 50 років. Імовірність рецесії в наступні 12 місяців оцінюється інвесторам в 89%, тоді як ще місяць тому цей показник становив 69%.
Сценарій розвитку економіки є дуже несприятливим для наступного президента США, вважають аналітики. Джон Маккейн або Барак Обама, залежно від того, хто з них буде обраний на цю посаду, почнуть свою діяльність як президента у момент, коли країна буде перебувати саме в середині рецесії, навіть якщо кредитна криза почне слабшати.
54% опитаних економістів вважають, що новий президент уже в січні запустить новий план стимулювання економіки.
Думки аналітиків розділилися лише щодо того, на яку сферу економіки будуть в основному направлені заходи щодо стимулювання. 13% експертів вважають, що стимули торкнуться в першу чергу дотацій на харчування і допомоги з безробіття, 9% - інфраструктурних проектів, 4% - податкових відшкодувань. 28% опитаних очікує від уряду заходів зі стимулювання різних сфер економіки.
Відповідаючи на запитання, чи буде уряд США розглядати можливість введення нового плану стимулювання економіки, ще в серпні 66% респондентів відповіли негативно, а у вересні - 44%.
"Ще місяць або два тому я не став би говорити про необхідність додаткових заходів зі стимулювання економічного зростання, - відзначає Девід Вісс із Standard & Poor's Corp. - Я думав, що ми вийдемо із цього стану, перш ніж заходи щодо стимулювання одержать час на те, щоб якось відбитися на економіці. Зараз я бачу, що це не так".
Жорсткі умови в кредитній сфері поглибили економічний спад. Рівень безробіття у вересні склав 6,1% у порівнянні з 5% у квітні на тлі щомісячної втрати робочих місць економікою США в 2008 році.
Згідно із прогнозом економістів, американська економіка буде втрачати в наступних 12 місяців у середньому по 74 тис. робочих місць на місяць, і до червня безробіття досягне 6,8% - рівня, що останній раз був зафіксований в 1993 році.
Кількість людей, що продовжують одержувати допомогу з безробіття, на тижні, що завершився 28 вересня, збільшилася на 56 тис. - до 3,659 млн людей, вкотре підтвердивши слабість ринку житла.
З огляду на те, що компаніям усе складніше залучати кошти, витрати підприємств, імовірно, продовжать зменшуватися, а скорочення будуть рости. Споживчі витрати, імовірно, почнуть знижуватися цього року, оскільки населення відчує на собі скорочення робочих місць і зменшення купівельної спроможності.
98% опитаних вважають, що план міністерства фінансів США з підтримки банківської системи за рахунок покупки "поганих" активів зробить, принаймні, стабілізуючий ефект на економіку. 33% респондентів вважає, що проблеми залишаться.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас