Вкладати не буде в що — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладати не буде в що

Фондовий ринок
2318
Схоже, на індустрії інвестиційних фондів можна буде ставити хрест. Інвестувати в акції, швидше за все, стане не модним. З початку року і за підсумками вересня, заробляли тільки ті публічні інвестиційні фонди, які вкладали в облігації, депозити і проекти в нерухомості. А з огляду на останні прогнози розширення фінансової кризи, незабаром можуть стати немодними і ці інструменти.
Підсумки вересня виявилися невтішними, хоча й прогнозованими. За даними investfunds, минулого місяця публічні інвестиційні фонди показали прибутковість від +11,33% до -33,5%. З 85 фондів чотири показали нульову прибутковість і лише двадцять - позитивну. Серед трійки лідерів - закриті корпоративні фонди: "Інвестиційний капітал I - Фонд нерухомості" (КУА "Інвестиційний капітал Україна"), "Прем'єр Фонд Облігацій" (КУА Foyil Asset Management Ukraine) і "Альфа фонд нерухомості" (КУА "Альфа управління капіталом"). Вони принесли своїм вкладникам 11,3%, 9% і 5,43%. Судячи з інвестиційних декларацій, перший і третій фонди частину доходів одержували від нерухомості.
"Позитивну прибутковість показували тільки закриті недиверсифіковані фонди, більшість із яких інвестували або в облігації, або в нерухомість, а також ті відкриті фонди, які не зобов'язані виконувати вимоги щодо диверсифікованості", - пояснив фінансовий аналітик Parex Asset Management Ukraine Ігор Савчук.
Портфельні керуючі "Альфа керування капіталом" воліли інвестувати в інструменти з фіксованою прибутковістю (тобто облігації). "Саме ця стратегія дозволила, незважаючи на високу волатильність ринку, не тільки зберегти, але й примножити кошти наших інвесторів за підсумками вересня", - прокоментував президент компанії Стефан Перковські.
Втратили більше за всіх ті фонди, які тримали гроші в акціях. Індекс ПФТС у вересні впав ще на 29,4%. Окремі папери дешевшали ще сильніше. Звідси й антирекорд у вигляді -33,5%. Вкладники не піддавалися умовлянням фондовиків, які переконували, що "ще трохи, і нагору". "За підсумками вересня, тривав відтік грошей вкладників. Початок жовтня не змінив цієї тенденції", - відзначив пан Савчук.
Тим часом вкладники поводилися дуже адекватно. У вересні світова фінансова криза набрала неймовірні обороти. За першу декаду жовтня потік негативних новин перетворився в холодний душ. "Якщо у світі продовжаться негативні тенденції, то вони не обійдуть й Україну. Ситуація загострюється ускладненнями в українській економіці, що є наслідком уповільнення світової економіки, політичною нестабільністю, турбулентністю на валютному ринку і складностями у фінансовому секторі", - відзначив пан Савчук.
Таким чином, акції, облігації і депозити опинилися під сумнівом. Нерухомість під сумнівом завжди, тому що вона залежить від наявності грошей в економіці. Виходить, що інвестиційним фондам може не бути в що вкладати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас