Базова інфляція йде на випередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Базова інфляція йде на випередження

Казна та Політика
1798
Базова інфляція у вересні прискорилася до 1,5% у порівнянні з 0,7% у серпні та 1% у липні, повідомив учора Держкомстат. З початку року даний показник досяг 15,6%, тоді як у цілому споживчі ціни вже виросли на 16,1%. Експерти в зв'язку з цим прогнозують збереження ризику чергових інфляційних стрибків.
Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих факторів, які носять адміністративний, подієвий, а також сезонний характер. Переважно мова йде про цінову динаміку, що не враховує зміни цін на продовольство та енергоносії.
У червні базова інфляція склала 1,4%, у травні - 1,8%, а у квітні досягла піка 2,3%. Таким чином, у вересні збереглася тенденція останніх місяців, коли через сезонне зниження цін на продовольчі продукти базова інфляція перевищує темпи зростання всіх споживчих цін, які у вересні склали 1,1%.
Як повідомив Держкомстат на цьому тижні, споживчі ціни в Україні після двомісячного зниження в липні та серпні на 0,5-0,1% за підсумками вересня знову почали рости. З початку року інфляція вже досягла 16,1%, тоді як закладений Кабміном у держбюджет її прогнозний рівень на весь рік становить усього 15,9%. "Всім сьогодні зовсім очевидно, що інфляція по року перевершить всі очікування і буде більше 20%", - відзначає член ради Нацбанку Валерій Геєць.
Учора ж свою оцінку інфляції в Україні переглянув і Міжнародний валютний фонд - з 17,1% (грудень до грудня) до 21,6%. Як говориться в доповіді про перспективи глобальної економіки (World economic outlook), негативне сальдо поточного рахунку платіжного балансу нашої країни цього року зросте до 7,2% ВВП, а в наступному - до 9,2% ВВП, що є досить тривожним показником. Фонд також погіршив учора свій прогноз зростання ВВП України в 2009 р. - з 4,2% до 2,5%, при цьому поліпшивши прогноз на поточний рік (з 5,6% до 6,4%).
"У серпні завершився сезонний фактор стабільності цін, і зараз, як звичайно, інфляція знову пішла вгору, - відзначає пан Геєць. - Плюс до всього ростуть панічні настрої у зв'язку з нестабільним валютним курсом і фінансовою кризою у світі, які можуть, звичайно, інфляцію збільшити".
У той же час, за словами Валерія Геєця, більш дешева гривня може трохи стабілізувати ситуацію в промисловості, особливо серед експортерів, які "зазнали зараз обвал на своїх ринках". "Борги обслуговувати буде дорожче, але нинішній курс послужить додатковим поштовхом для експортерів, дозволить їм згладити ситуацію і, як звичайно, зробить їх більш конкурентноздатними, - відзначає пан Геєць. - Щоб запобігти новим факторам нестабільності, всі суб'єкти в державі повинні продемонструвати довіру до фінансового ринку, показати, що вони працюють і ведуть відкритий діалог з усіма".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас