Грошима не пахне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошима не пахне

Казна та Політика
3323
Учора після консультацій у президента Віктора Ющенка у Верховній раді відбулася нарада лідерів фракцій, на якій було ухвалено рішення розглянути в сесійній залі зміни в закони, які необхідно внести для проведення позачергових парламентських виборів. Більшість депутатів зійшлися на тому, що змінювати законодавство треба лише після того, як президент видасть указ про призначення виборів. При цьому депутати від БЮТ і Компартії, а також частина представників фракції "Наша Україна-Народна самооборона" заявили, що не підтримають ці зміни.
Учорашнє засідання Верховної ради тривало всього кілька хвилин. Йому передували тривалі переговори лідерів фракцій у кабінеті спікера парламенту Арсенія Яценюка, що відбулися після зустрічі в секретаріаті президента, де глава держави провів консультації про розпуск Верховної ради VI скликання (див. матеріал на цій же сторінці). Підсумком цих переговорів стала заява першого віце-спікера Олександра Лавриновича про те, що зміни в законодавство, без яких вибори не можуть відбутися, будуть вноситися тільки після оголошення указу президента про розпуск Ради. Пізніше з такою ж заявою виступив Арсеній Яценюк.
- Одноголосно ухвалено рішення щодо розгляду пакета законопроектів про фінансування та проведення можливих дострокових виборів винятково після того, як буде оголошено рішення про припинення повноважень Верховної ради, - заявив у сесійній залі пан Яценюк.
Як відомо, для проведення виборів народним депутатам потрібно прийняти як мінімум два законопроекти: одним внести зміни в бюджет про виділення необхідних коштів на виборчу кампанію, іншим - зміни в закон про вибори народних депутатів у частині скасування введення електронного реєстру виборців і норм, що регламентують формування дільничних виборчих комісій.
- Чинний закон не дозволяє провести вибори так, щоб можна було говорити про достовірне встановлення результатів волевиявлення громадян, - заявила народний депутат Олена Лукаш (Партія регіонів). - У нас діє закон, відповідно до якого всі (більше 34 тис.) дільничні комісії і 225 окружних комісій формуються за принципом "опозиція-коаліція". А зараз у нас немає ні того, ні іншого.
Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна повідомила, що на позачергові парламентські вибори знадобиться більше коштів, ніж було виділено торік. Нагадаємо, в 2007 році виборча кампанія обійшлася державному бюджету в 365 млн грн.
- За умови, що суб'єктів виборчого процесу буде 20, як на минулих позачергових виборах, для їхнього проведення буде потрібно 415 млн грн, - повідомила Усенко-Чорна.
Проблеми із забезпеченням законодавчої бази для проведення позачергових виборів стали помітні вже вчора.
- Ініціювати ті рішення, які потрібні для забезпечення виборів, ми, звичайно, не будемо. Проблема Кабміну і президента - внести ці документи в парламент та їх представити, - сказав учора журналістам Лавринович.
З іншого боку, у фракції БЮТ не тільки відмовилися ініціювати зміни в закони, але й заявили, що не будуть за них голосувати.
- Це не наші проблеми! - емоційно заявив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. - Нехай за них (зміни в законодавство і виділення коштів) голосують ті, хто хотів цих виборів!
Учора ж комуністи і частина фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) - представники п'яти партій, що виступили проти керівництва фракції, тобто в цілому близько 30 депутатів, - заявили, що ні за яких умов не підтримають зміни в бюджет.
Таким чином, голосувати за підготовку законодавчої бази до виборів готова лише Партія регіонів, частина фракції НУНС і блок Литвина, що ставить під сумнів можливість прийняття цих законопроектів у сесійній залі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас