Клименко: Металургію врятують державні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клименко: Металургію врятують державні кредити

Казна та Політика
223
Металургійну галузь врятують не чергові гроші, виділені на проїдання, а державні кредити на модернізацію. Таку думку висловив народний депутат від блоку НУ-НС Олександр Клименко, коментуючи інформацію про зупинку 17 із 36 доменних печей металургійних підприємств України через високі ціни на російський газ.
За його словами, щоб запобігти повній зупинці металургійних підприємств в Україні, необхідно не дотувати чергове енергетичне марнотратство, а надати кредити під модернізацію підприємств.
"Енергоносії дорожчатимуть і надалі, і єдиний шлях - здешевлення собівартості кінцевого продукту за рахунок зменшення енергоємності виробництва, а також введення обов'язкової її паспортизації. Причому, темп зменшення енергоємності має бути не нижчим 10% на рік", - вважає політик.
Він також відзначив, що в Україні металургійні підприємства завжди добивалися від держави різноманітних дотацій і пільг, тому не мали потреби піклуватися про зниження енергоємності.
"Як наслідок - Україна досі дозволяла собі таке марнотратство, як спалювання газу заради виплавляння металу", - підкреслює він.
О.Клименко протиставляє такому підходу європейський досвід: "У країнах Західної Європи, де економіка жила за ринковими стандартами, металургійні підприємства вимушені були вкладати кошти в модернізацію, щоб витримати випробування цінами на енергоносії".
Він переконаний, що сьогодні настав час, коли власники металургійних підприємств будуть вимушені або модернізувати свої підприємства, або ж втрачати прибутки через їхню зупинку.
"І держава в цьому випадку може тільки надати металургам кредити на модернізацію, але аж ніяк не для чергового "енергетичного проїдання" виділених коштів. Якщо ця галузь не модернізується, то вона більше ніколи не стане рентабельною", - акцентував політик.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас