Експерт: Показник вересневої інфляції цілком прогнозований і багато в чому обумовлений сезонними факторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Показник вересневої інфляції цілком прогнозований і багато в чому обумовлений сезонними факторами

Казна та Політика
186
Показник вересневої інфляції (1,1% у вересні проти серпня) цілком прогнозований і багато в чому обумовлений сезонними факторами. Про це повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь.
"Такий показник й очікувався, тобто по більшості позицій, по яких росли ціни. Вони були відомі ще на початку місяця. Це подорожчання газу, це підвищення тарифів на тютюнові вироби, це сезонне, у зв'язку з початком нового навчального року, подорожчання послуг освіти і це початок зростання цін на яйця, молоко та молочні продукти, що ми спостерігаємо щоосені", - відзначив експерт.
Що стосується прогнозу показника інфляції на найближчі місяці, то, на думку О.Жолудя, у місячному вимірі вона буде становити близько 1%. "Якщо ми говоримо місяць до місяця, то вона залишиться приблизно такою ж (як у вересні, 1,1% - ред.), а можливо, у деякі місяці буде нижчою. За підсумками року ми очікуємо річну інфляцію 22%", - сказав О.Жолудь.
Також експерт повідомив, що зниження індексу цін виробників промислової продукції у вересні проти серпня ц.р. склало 1,8% та обумовлене зниженням темпів зростання виробництва в промисловості.
"Зниження цін у вересні обумовлено початком зниження в промисловості, що ми спостерігали ще в серпні - на 0,5%. Швидше за все, подальше зниження виробництва в промисловості буде спостерігатися й у жовтні", - відзначив О.Жолудь.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас