Долар прямує до 5,4 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар прямує до 5,4 грн.

Валюта
11450
Стрімке зростання курсу американського долара проти інших світових валют указує на паніку в рядах інвесторів. Не знаючи, у яких активах зберігати свої заощадження, вони стрімко реінвестують у золото та долар. Нацбанку в цій ситуації доводиться послабляти курс національної валюти і втрачати резерви.
Курс долара, що зміцнюється, і дефіцит ліквідності в зоні євро б'є по українському міжбанківському ринку. Інвестори-нерезиденти продовжують виводити капітали з України - нерідкісні випадки, коли облігації надійних українських банків пропонуються до продажу на вторинному ринку з колосальною ефективною прибутковістю. Серед останніх пропозицій експерти відзначають пропозиції по облігаціях Кредитпромбанку (50% річних при строку до погашення дев'ять місяців).
За оцінками НБУ, у руках в іноземних інвесторів залишається облігацій ще приблизно на $2-3 млрд. у гривневому еквіваленті. Якщо ці гроші надійдуть на міжбанк, утримати курс гривні навіть на поточних рівнях буде складно - п'ятнична доларова інтервенція Нацбанку показала, що регулятор не буде задовольняти заявки всіх охочих на покупку валюти. Тому імпортерам доводиться купувати валюту за будь-яким запропонованим ним курсом.
Минулого тижня покупці валюти виставляли курс на рівні 5,05-5,1 грн./$1. А вчора котирування підскочили до 5,28-5,37 грн./$1. Примітно, що слідом за ринком Forex рухати офіційний курс долара повинен і Нацбанк: за прийнятими у травні формулами визначення курсу гривні, вона повинна послаблятися разом з курсом євро та британського фунта. Крім того, падіння курсу європейських валют (євро і фунта) приводить до скорочення золотовалютних резервів НБУ, більша частина яких номінована в євро, британському фунті та золоті. Цей фактор змушує НБУ максимально скоротити обсяг продажів валюти на міжбанку - щоб нова ціна на газ не поставила регулятора перед фактом нестачі резервів на покриття критичного імпорту. Тому в найближчі дні курс на зміцнення долара на міжбанківському ринку збережеться.
Тим часом американська валюта продовжує дорожчати на світових ринках, через те що після прийняття плану Полсона, що виллє у світову фінансову систему $700 млрд., штатівські інвестори почали продавати активи в інших країнах і кинулися скуповувати активи, що подешевшали, у себе на батьківщині. У результаті ліквідність європейського та азіатського ринку (який цікавить нас у меншій мірі) падає. На грані банкрутства опинився один з найбільших іпотечних банків Німеччини - Hypo Real Estate. Якщо Європейський центробанк не надасть йому підтримку в розмірі більше EUR50 млрд., європейську банківську систему може охопити паніка і ще більше стиснення ліквідності. Виходить, приплив валюти по фінансовому рахунку у вигляді позик та уливань у капітал дочірніх банків в Україні ще більше скоротиться.
У таких умовах Нацбанку залишається тільки проводити адресні інтервенції на міжбанківському ринку, продаючи валюту за курсом, близьким до офіційного, лише імпортерам енергоносіїв. Імпортери інших видів продукції будуть залишені наодинці зі спекулянтами та експортерами, яким необхідно компенсувати втрату рентабельності через зниження цін на світових ринках металу, хімії та машинобудування.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас