Мінекономіки проробило суспільні роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки проробило суспільні роботи

Казна та Політика
436
Міністерство економіки запропонувало спростити процедуру створення товариств із обмеженою відповідальністю, знизивши мінімальний розмір їх статутного капіталу з 100 мінімальних зарплат, що зараз становить 54,5 тис. грн, до 10 тис. грн. У міністерстві впевнені, що це покращить позиції України в рейтингу бізнесу-клімату Doing Business. Експерти підтримують зміни, але вважають, що вони не дуже важливі для бізнесу.
Мінекономіки оприлюднило проект закону "Про внесення змін до ст. 52 закону 'Про господарчі товариства'", що змінює мінімальний розмір статутного капіталу (КК) товариств із обмеженою відповідальністю (ТОВ). Якщо зараз він повинен бути не менше 100 мінімальних зарплат (що діють на момент реєстрації ТОВ), то після прийняття закону мінімальний розмір СК буде фіксованим - 10 тис. грн. Зараз мінімальна заробітна плата становить 545 грн (мінімальний капітал ТОВ - 54,5 тис. грн), з 1 грудня вона виросте до 605 грн, з 1 січня 2009 року - до 770 грн.
Ці зміни повинні спростити відкриття компаній у країні. У пояснювальній записці до проекту міністерство відзначає, що розробка документа викликана негативними результатами останнього рейтингу Doing Business, відповідно до якого Україна зайняла 145-і місце з 181 країни.
При цьому в рейтингу "Відкриття компанії" Україна зайняла 128-е місце, погіршивши свій показник у порівнянні з попереднім періодом. Для порівняння: у Росії мінімальний СК ТОВ становить 10 тис. рублів (1,886 тис. грн), у Румунії - 87 євро (589 грн), Латвії - 3,1 тис. євро (20,988 тис. грн). А в Азербайджані, Грузії, Македонії та Чорногорії вимога мінімального статутного капіталу для ТОВ було скасовано, що "істотно підвищило рейтинг цих країн".
При цьому за співвідношенням мінімального СК ТОВ і валового національного доходу на одну людину (174,2%) Україна зайняла передостаннє місце, випередивши лише Таджикистан. Із введенням планки в 10 тис. грн це співвідношення складе 51,3%, а подальше зростання національного доходу дозволить показнику знизитися ще істотніше. У Мінекономіки вважають, що це буде "сприяти динамічному розвитку підприємництва, підвищенню бізнесу-клімату в Україні в порівнянні з іншими країнами, а також ділової активності суб'єктів малого та середнього бізнесу".
"Цей крок корисний як бізнесу, так і бюджету - підприємствам стане вигідно відкривати ТОВ, і вони, по суті, повернуться в податкове середовище, що позитивно вплине на приплив податкових надходжень",- говорить екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. За даними Держкомстату, в 2007 році кількість фізосіб-підприємників збільшилося на 8,2%, до 2,218 млн чоловік, тоді як малих компаній - лище на 4,7%, до 358,5 тис. (кількість осіб, що працюють у них, знизилося на 4,3%, до 1,84 млн). "Безумовно, зміни позитивно вплинуть на бізнес-середовище і стануть стимулом для підприємців виходити зі статусу фізичних осіб і створювати компанії. Але в загальному рейтингу проблем, які стоять перед бізнесом, розмір статутного капіталу посідає четверте-п'яте місце, ппоступившись проблемі адміністрування",- стверджує віце-президент Інституту конкурентного суспільства Дмитро Ляпін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас