ЄС перегляне свої бюджетні правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС перегляне свої бюджетні правила

Казна та Політика
284
Одним з результатів світової фінансової кризи стане перегляд бюджетних правил Євросоюзу. До такого висновку прийшли керівники Франції, Німеччини, Італії та Великобританії, які провели екстрену нараду в Парижі.
За діючими бюджетними правилами ЄС бюджет країни-члена союзу не може мати дефіцит більше 3%, а державний борг не повинен перевищувати 60% ВВП. Тепер же ці цифри будуть переглянуті у бік підвищення.
Обговоривши становище, що склалося, Саркозі, Меркель, Берлусконі і Браун також домовилися, що ЄС виділятиме державну допомогу певним банкам, які опинилися у скрутному становищі. При цьому французький президент особливо підкреслив, що Єврокомісії "слід проявити необхідну гнучкість у застосуванні існуючих правил, що регламентують державну допомогу підприємствам".
При цьому Саркозі підкреслив, що якщо керівництво проблемних банків проводитиме "невірний курс", до них застосовуватимуться санкції.
У цілому європейські лідери спробували продемонструвати єдність сил перед лицем кризи. "При нинішній ситуації у світі Європі слід продемонструвати свою волю до пошуку рішення. Це повинно вселити упевненість у всіх", - відзначив Саркозі.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель у свою чергу відзначила, що "у учасників зустрічі існує високий рівень згоди і розуміння того, що необхідно прийняти всі заходи, щоб перешкодити повторенню надалі аналогічних ситуацій". При цьому цікаво відзначити, що насправді Меркель кілька разів висловлювала свою незгоду з позицією колег і навіть натякала на свою готовність покинути паризьке засідання.
Проте, учасники зустрічі відзначили, що зустрічі, спрямовані для ліквідації наслідків фінансової кризи будуть продовжені. У Люксембурзі наступного тижня планується зустріч міністрів фінансів 27 членів Європейського союзу, потім збереться рада Євросоюзу, Європейський банк виробить механізми гарантування прозорості банківської системи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас