Енергетику врятують підняттям тарифів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетику врятують підняттям тарифів

Енергетика
522
Уряд почне поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення з початку 2009 р.
"Ми розглядали проблему занижених тарифів на кіловат-годину для населення в Кабінеті міністрів і плануємо почати її вирішувати з 2009 р.", - повідомив голова Нацкомісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко.
Як відомо, занижена ціна електрики для побутових споживачів є однією з найбільш ключових проблем української електроенергетики і приводить до перехресного субсидування на енергоринку, коли різниця між реальною і фактичною ціною струму для населення покривається промисловими споживачами. За словами пана Кальченка, загальний розмір перехресних субсидій на вітчизняному енергоринку за результатами 2008 р. складе близько 14 млрд. грн. при загальному обороті енергоринку близько 50 млрд. грн. Крім населення, промисловцям також доводиться дотувати інші пільгові категорії споживачів, зокрема, міський електротранспорт, однак гнітючий обсяг перехресних субсидій припадає саме на населення.
У вересні частка перехресних субсидій у роздрібній ціні електрики досягла 25%, при цьому населення оплачує тільки більше 30% фактичної собівартості електроенергії, купуючи 1квт-г по 20,3 копійки (без ПДВ). У той же час ціна електроенергії для промислових споживачів першого класу у вересні встановлена на рівні 40,6 коп. за 1 квт-г, другого класу - 53,4 коп. за 1 квт-г. "Подібна практика докорінно суперечить стану справ у європейських країнах, де ціна електроенергії для населення вища, ніж для непобутових споживачів. У тій же Польщі підтримка незаможних побутових споживачів досягається за допомогою державних адресних субсидій, а не за рахунок промисловості", - сказав голова НКРЕ. Як відомо, витрати, пов'язані з передачею електроенергії населенню, об'єктивно вищі, ніж при передачі промисловим споживачам. Це пов'язано з більш розгалуженими мережами електропередачі низької напруги, що підходять до житлових будинків, нестабільним добовим графіком споживання електрики побутовим сектором, а також більш високою питомою вагою комерційних витрат при обслуговуванні побутових споживачів.
Проте тарифна політика в енергетичній галузі країни виявилася заручницею урядового політичного популізму і не враховує економічних реалій. Занижений енерготариф разом з мільярдними боргами енергокомпаній, незавершеністю приватизаційних процесів у галузі, а також відсутністю ринку палива в Україні є на сьогоднішній день одним з основних факторів, що ускладнюють процес ринкових реформ в енергетику. Однак, на думку Валерія Кальченка, реформи енергоринку варто запускати в намічений термін, починаючи з 2009 р., разом з паралельним процесом вирішення багаторічних загальгалузевих проблем.
Енергетики, зокрема, планують підвищувати тарифи на кіловат-годину для населення поступово, у міру реалізації проекту поетапного переходу до повномасштабного конкурентного ринку електроенергії, розрахованого на п'ять років. На думку генерального директора ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Миколи Чернявського, на перших етапах реформування енергоринку варто знизити рівень дотацій у галузі до мінімально можливого. Наступними кроками повинні стати диверсифікованість споживачів залежно від рівня доходів, пошук дотаційних джерел для незаможних громадян поза межами галузі і повна відмова від перехресного субсидування споживачів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас