Експерт: Російський ринок акцій сьогодні виглядає привабливіше від українського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Російський ринок акцій сьогодні виглядає привабливіше від українського

Фондовий ринок
307
Падіння українського ринку акцій на 69% в 2008 році є рекордним показником серед всіх світових ринків, однак воно не зробило українські акції найдешевшими, вважає партнер однієї з найбільших у регіоні інвестиційної групи East Capital Айварас Абромавичус (Aivaras Abromavicius).
"Україна не є найдешевшим ринком. Поки Росія виглядає в цьому плані переважніше: середній коефіцієнт P/E (ціна/прибуток - ІФ) для російських акцій сьогодні нижче 4, тоді як українських - 9", - повідомив він на прес-конференції в Києві під час інвестиційного форуму East Capital.
За даними компанії, за час кризи показник P/E упав для українських компаній більш ніж утричі - з 30 до 9. При цьому А.Абромавичус підкреслив, що час оцінки компаній за показником P/S (ціна/продажу) минув. "Інвесторів зараз цікавлять інші показники - рівень боргу, відсутність ризикованого фінансування", - підкреслив він.
Партнер East Capital висловив думку, що багато компаній, які вели занадто активну політику розширення без акценту на ці показники, будуть змушені в умовах кризи, "у найкращому разі, продатися".
За його словами, ринок IPO при таких низьких цінах на акції на вторинному ринку на наступних 12 місяців буде закритий.
Він додав, що негатива Україні в очах інвесторів додає політична нестабільність.
У той же час А.Абромавичус відзначив, що, незважаючи на кращі показники російського ринку, у цілому українські підприємства залишаються досить цікавими в довгостроковій перспективі завдяки високим темпам зростання самих компаній та економіки країни в цілому. При цьому він особливо виділив компанії, орієнтовані на споживчий ринок, агрокомпанії.
Голова East Capital Пітер Елам Хакансон (Peter Elam Hаkansson) повідомив, що найближчим часом група не має наміру створювати які-небудь нові фонди для інвестицій в Україну та інші країни регіону, з огляду на складну ситуацію на фінансових ринках.
У той же час він відзначив, що влітку був створений фонд East Capital Russian Property Fund з активами EUR70 млн для інвестицій у нерухомість - переважно в Росії, але також в Україні та Казахстані. Цей фонд буде працювати із уже побудованою комерційною торговельною нерухомістю, і East Capital вивчає можливості вкладень коштів фонду в Україні, повідомив голова групи.
Крім того, додав П.Хакансон, у минулому році на біржу Nasdaq OMX була виведена інвестиційна компанія East Capital Explorer, що дотепер має близько EUR200 млн вільних коштів, частина з яких також може бути інвестована в проекти в Україні.
East Capital - незалежна група з управління активами, що була створена в 1997 році і спеціалізується на фінансових ринках країн Східної Європи. Компанія має головний офіс у Стокгольмі, а також офіси в Парижі, Таллінні, Москві, Осло, Гонконгу, Мілані та Відню. Загальні активи під управлінням перевищують EUR 5,7 млрд.
В Україні інвестиції East Capital і керованих нею фондів становлять близько $500 млн. При цьому основні активи на суму близько $250 млн зосереджені в створеному в 2005 році East Capital Bering Ukraine Fund, що вже здійснив близько 50 інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас