Банки скорочують кредитування землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки скорочують кредитування землі

Кредит&Депозит
516
Банки, які працювали за програмою кредитування землі, або істотно скоротили позики, або відмовилися від них зовсім.
Про це повідомив заступник директора АН "Альянсброк", кредитний брокер Сергій Подгорний.
За його словами, скорочення цього продукту кредитування банкіри пояснюють проблемами з одержанням держактів на землю і ризиковістю об'єкта.
"Їх можна зрозуміти, тому що в нас людина стає власником землі тільки після одержання державного акту на землю, а не з моменту підписання угоди про купівлю-продаж. Дуже часто люди не хочуть одержувати держакт, оскільки ця процедура може зайняти до півтора роки. У результаті в банку немає об'єкта застави: договір купівлі-продажу під заставу віддати не можна, а самої ділянки землі немає. І виходить, що якщо позичальник відмовиться погашати кредит, банк повинен буде сам одержувати держакт на землю і потім займатися реалізацією об'єкта", - відзначив Подгорний, додавши, що не одержують держакти, по-перше, тому що "це справа часу, черг і величезної кількості паперів".
"По-друге, почастішали ситуації, коли начальників земельних ресурсів саджають за хабарі, а потім - гублять печатки, - додав кредитний брокер. - Подібна ситуація, наприклад, відбулася в Києво-Святошинському районі, де спочатку начальника посадили, потім втратили печатку і 7 місяців держакти не видавалися. Зараз в управліннях земельними ресурсами намагаються поставити якихось посередників, які будуть переводити цю процедуру в комерційне русло".
Що стосується ризиковості, то, за словами Подгорного, вкладати в землю вже не вигідно. "Ситуація нестабільна, покупців мало, але при цьому вартість землі не падає. Причина - продавці знімають об'єкти із продажу. Вони воліють почекати і виставити ділянку тоді, коли це буде вигідно, але не зменшувати ціну", - вважає кредитний брокер.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас