Полсон нам не допоміг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полсон нам не допоміг

Казна та Політика
983
Провал плану міністра фінансів США Генрі Полсона з порятунку фінансової системи ціною $700 млрд. загрожує Україні прискореним виходом іноземного капіталу та замороженим ринком боргового фінансування.
Втім, падіння курсу долара після провалу плану поки не відбулося. Більше того, зелений почав дорожчати проти євро і до кінця дня відіграв у європейської валюти близько 7 центів. Зміцнення долара відбувалося на тлі зниження прибутковості казначейських облігацій США. Прибутковість дворічних US Treasuries упала на 44 базисних пункту - до 1,66% річних. Ставка десятирічних опустилася на 27 базисних пунктів - до 3,58%, а тридцятирічних паперів - на 26 пунктів, до 4,11%.
Це свідчить про те, що гравці фондових ринків не уявляють, куди вкладати виручені продавцями корпоративних зобов'язань та акцій банків долари. У результаті вони повертаються в США через казначейські зобов'язання. На перший погляд, це дивно. Адже учасники ринку очікують, що вже до кінця жовтня Федеральна резервна система (ФРС) знизить ставку до 1,5-1,75%. Відповідно, кредити в доларах подешевшають, і спекулянти будуть зацікавлені в переході до інших валют.
Однак експерти стверджують, що гравці фінансового ринку вже давно не додержуються раціональних стратегій. "Зараз інвестори шукають активи, які б відрізнялися найнижчим рівнем ризику. Таким активом дотепер залишаються держоблігації США", - відзначає голова представництва французького банку BNP Paribas Домінік Меню. За його словами, відхід капіталів у ці облігації продовжиться. Однак у цьому є позитив. "Зниження прибутковості казначейських зобов'язань США показує, що гравці фінансового ринку усе ще працюють і готові купувати папери", - говорить Меню.
Для України чергове потрясіння глобального фінансового ринку загрожує обернутися прискоренням виводу капіталу нерезидентами і черговими курсовими стрибками на міжбанківському ринку. Вартість дефолтного свопа CDS (страховки виконання боргових зобов'язань) по українських п'ятирічних держзобов’язаннях підскочила у вересні відразу на 2,74% і станом на 29 вересня становила 7,2%. Стрімке зростання ціни CDS указує на бажання інвесторів-нерезидентів прискорити вивід капіталу: як з облігацій державної позики, так і з корпоративних паперів.
При цьому валютні курси на міжбанку також будуть підвищуватися. За словами джерела в Нацбанку, регулятор найближчим часом не планує виходити на валютний ринок із пропозицією доларів. "Головна причина, через яку НБУ не виходить на ринок, - стрімко зростаючий імпорт. Рік ми закінчимо з імпортом більше $100 млрд. Хоча резерви теж ростуть, але не такими стрімкими темпами. У поточних умовах підтримувати курс гривні означало б стимулювати ще більший приплив імпортних товарів, витрачаючи на це резерви. Це не логічно. Ми готові підтримувати імпортерів тільки для закупівлі критичного імпорту - енергоносіїв", - заявив чиновник.
На підтвердження цих слів Національний банк учора продав НАК "Нафтогаз" $150 млн. за курсом 4,99 грн./$1. Ця фінансова операція проведена для забезпечення сплати боргів перед "Газпромом" напередодні візиту в Москву Юлії Тимошенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас