Фуражу підрахували ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фуражу підрахували ціну

Аграрний ринок
396
Мінагрополітики встановило мінімальні та максимальні ціни на фуражні класи зернових. Цей індикатив повинен стати орієнтиром для приватних учасників ринку при закупівлях зерна і слугувати мірою, що втримає ціну від обвалу. Проте сумнівно, що чиновникам удасться змусити торговців дотримуватися цього рівня, навіть маючи такий важіль тиску, як відшкодування ПДВ.
Мінімальні та максимальні ціни, установлені Мінагрополітики на 2008/2009 МР, становлять на пшеницю м'яку шостого класу 850 грн./т і 985 грн./т (із ПДВ) відповідно, ячмінь фуражний: перший клас (для продовольчих цілей) - 1127 грн./т та 1306 грн./т, другий клас (для виробництва солоду в спиртовому виробництві) - 1090 грн./т та 1263 грн./т, третій клас (для кормових цілей) - 850 грн./т і 985 грн./т. Вартість кукурудзи першого класу, установлена чиновниками, дорівнює 1175 грн./т (мінімум), 1362 грн./т (максимум), другого класу - 1140 грн./т і 1321 грн./т, третього класу - 850 грн./т та 985 грн./т.
"Цьому механізму не вистачає гнучкості, оскільки ціна на зернові в Україні залежить від світового рівня цін, і при його зміни встановлений чиновниками рівень застаріє", - вважає гендиректор компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський.
На думку керівника групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимира Лабети, установлені ціни за задумом чиновників повинні стати орієнтиром, визначаючи бажаний чиновниками для ринку рівень цін. "Чиновники намагалися зв'язати рівень закупівельних цін з відшкодуванням ПДВ, обіцяючи безпроблемне його відшкодування тим компаніям, які купують зерно за цінами вищими від встановленого державою мінімуму. Установлені ціни - це те, до чого вони зможуть апелювати, - говорить він. - Проте змусити цей механізм працювати досить складно, оскільки він не передбачений законодавчо. Це чергова спроба вберегти ціни на фураж від падіння". Розпорядження уряду (№1082-р від 6 серпня) передбачало оперативне відшкодування ПДВ трейдерам, які купують зерно прямо в аграріїв не нижче обговореної урядом мінімальної ціни. На думку учасників ринку, більш ефективним заходом зі стримування зниження цін стали б фінансові інтервенції держоператорів, завдяки яким з ринку був би прибраний надлишок зернових. Але на сьогодні закупівля фуражних зернових не входить у сферу інтересів ні Аграрного фонду, ні Держрезерву. "Як і раніше, держоператори орієнтуються на покупку жита і продовольчої пшениці", - говорить Володимир Лапа.
Нагадаємо, раніше Мінагро вже встановило ціни на пшеницю першого-п'ятого класів і жито, а у вересні розширило перелік об'єктів цінового регулювання, внісши в нього пшеничне борошно або борошно із суміші пшениці та жита, ячмінь і кукурудзу.
Україна з початку поточного маркетингового року (липень 2008 р. - червень 2009 р.) станом на 26 вересня поставила на зовнішні ринки близько 6 млн. т зерна. За даними Мінагрополітики, експортовано 2,925 млн. т пшениці, 2,647 млн. т ячменя, 421 тис. т кукурудзи та 20,4 тис. т ін. зернових.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас