Кредит недовіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит недовіри

Валюта
2706
Національний банк повідомив про виділення рекордної суми - 5 млрд грн - на підтримку Промінвестбанку (ПІБ), з якого вкладники масово забирають депозити з кінця минулого тижня. У банку повідомили, що вже скасували конфліктне збільшення капіталу, а гроші мають намір направити не тільки на повернення депозитів, але й на продовження кредитування. Банкіри впевнені, що НБУ не дозволить ПІБ збільшувати активи за рахунок держави, що лише наблизить ПІБ до продажу.
Вчора Національний банк зробив свою першу офіційну заяву щодо ситуації навколо Промінвестбанку. "Рейдерська атака на банк створила панічні настрої вкладників і дострокове вилучення внесків населення, що стало причиною складностей з проведенням платежів, - відзначено в прес-релізі НБУ.- У зв'язку з цим правління НБУ, уважно вивчивши ситуацію, ухвалило рішення щодо рефінансування ліквідності банку в сумі 5 млрд грн". При цьому НБУ закликав "вкладників банку не піддаватися на штучні, ажіотажні провокації і утриматися від дочасного вилучення внесків". "Всі добре працюючі банки також можуть розраховувати на підтримку Нацбанку", - пообіцяли в НБУ. Сума 5 млрд грн становить майже 50% внесків фізичних осіб.
Виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Олександр Киреєв розповів, що 29 вересня банку вже було перераховано 1 млрд грн, а решта грошей будуть спрямовані декількома траншами. Він відзначив, що вранці 30 вересня в НБУ зібралися керівники найбільших банків і на питання глави правління Володимира Стельмаха, хто з них припинив кореспондентські стосунки з ПІБ і закрив на нього ліміти, ніхто не відповів ствердно.
Втім, закриття лімітів ПІБ підтвердили керівники двох банків з топ-10.
У понеділок у ПІБ заявили, що з 26 вересня вкладники банку вилучили з рахунків понад 300 млн грн, у тому числі в Донецьку - 30 млн грн. Ажіотаж з боку клієнтів у ПІБ тоді пояснили чутками про можливе банкрутство банку. "Заявляємо, що фінансовий стан Промінвестбанку стабільний", - заявили в ПІБ 27 вересня.
Причиною такого конфлікту навколо ПІБ, на думку Киреєва, стали тверді взаємини керівництва банку з міноритарними акціонерами. "Основний акціонер - голова правління (Володимир Матвієнко) - володіє 0,1% акцій банку, - заявив він. - Співробітники банку також є власниками акцій. Вони написали в заяві про прийом на роботу, що при звільненні зобов'язані продати акції за номіналом. І це основна проблема".
За даними Нацбанку, на 1 липня 2008 року Промінвестбанк серед 178 банків займав 6-е місце за активами (27,539 млрд грн) зі статутним капіталом 200,175 млн грн, власним капіталом 2,8 млрд грн, зобов'язаннями 21,876 млрд грн, у тому числі кошти фізичних осіб склали 11,989 млрд грн (4-е місце), юридичних - 10,564 млрд грн (3-є).
Кілька разів за останні місяці ПІБ проводив збори акціонерів, на яких намагався провести додаткову емісію акцій на 430 млн грн. На збори потрапляли не всі акціонери, які потім заперечували збільшення капіталу в суді. "Охоронці, побачивши мене, сказали, що на мене там не чекають, і чемно відтерли від входу до зали, де проходили збори, - заявив акціонер, колишній співробітник ПІБ Микола Бібік. - Після того як я намагався з'ясувати реальну вартість акцій, керівництво банку порушило проти мене кримінальну справу і повісткою до слідчого намагалося не допустити й до попередніх зборів акціонерів".
Проблемами ПІБ зацікавилися народні депутати і перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, які направили запити до Генпрокуратури з проханням розібратися. Джерело в прокуратурі підтвердило наявність запитів: "Ми розбираємося, але не будемо коментувати ситуацію".
Допемісія повинна була розмити частку міноритаріїв і збільшити пакет керівництва банку. "ДКЦПФР зареєструвала додатковий випуск акцій ПІБ,- зазначено в листі банку на ім'я заступника глави НБУ Володимира Кротюка від 12 вересня - Прошу дати дозвіл на збільшення Матвієнко В. П. істотної частки в Промінвестбанку".
У ПІБ заявили, що вчора спостережна рада установи вирішила скасувати спірну емісію, а отриманий стабілізаційний кредит НБУ не буде спрямований тільки на погашення вимог вкладників. "Це кредитна лінія, надана Нацбанком, - сказала прес-секретар ПІБ Світлана Кушнір. - Але це не означає, що ми використаємо всю цю суму. Якщо використаємо, то необов'язково на компенсацію внесків. Ми направимо її на задоволення кредитних потреб наших клієнтів".
За даними джерела, знайомого з умовами рефінансування ПІБ, воно було здійснено під заставу майна банку. Відзначимо, що частина відділень ПІБ раніше була передана дочірньому банку "Національний кредит". Пряма участь ПІБ у ньому на 1 липня - 34,7481%, опосередковане - 10,9996%. Таку ж частку має син Володимира Матвієнка.
Банкіри впевнені, що ПІБ не зможе використати кредит НБУ не за призначенням. "Це зруйнує довіру між Нацбанком і ПІБ,- вважає голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. - НБУ не дозволить банку за його рахунок видавати кредити". Він вважає, що отриманий від НБУ кредит дозволить ПІБ відновити нормальну ліквідність за сім-вісім місяців. "Вчора протягом півгодини з ПІБ вкладниками було винесено 300 млн грн (з отриманого від НБУ кредиту)",- розповів керівник одного з банків. Інше джерело відзначило, що не зважилося відкрити ліміти на ПІБ навіть після такого кроку НБУ.
Банкіри вважають, що конфлікт керівництва ПІБ з міноритаріями не випадковий. "Це почалося ще рік тому, і є кілька груп покупців", - відзначив Анатолій Гулей. "Я думаю, що покупці доб"ються свого, і банк куплять, - сказав голова правління Індустріалбанку Леонід Гребинський. - Коли від банку йде заява, що він не продається, це означає, що він вже веде переговори (27 вересня ПІБ поширив заяву про те, що 'банк не продається')". При цьому банкіри впевнені, що з урахуванням відмови від допемісії та одержанням кредиту від НБУ покупці запропонують акціонерам ПІБ дуже низьку вартість. "У банку дуже гарна мережа, фахівці, клієнти, але в нинішній ситуації він буде коштувати менше капіталу", - вважає Анатолій Гулей.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас