Банки не довіряють державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не довіряють державі

Кредит&Депозит
1156
Міністерство вугільної промисловості вчора звернулося до українських банків із проханням видати кредити державним шахтам на 3,1 млрд грн під максимальну ставку 18% річних. Але у зв'язку з дефіцитом ліквідності банкіри не готові видавати позики - ні на таку суму, ні під такий відсоток.
Виходом із ситуації могло б стати кредитування під ринкову ставку 25%, але низька рентабельність шахт не дозволить окупити таку позику.
2 вересня Верховна рада внесла зміни в держбюджет на 2008 рік: збільшила фінансування вугільної галузі на 568 млн грн, виділила 100 млн грн на зменшення відсотків за користування кредитами і надала держгарантії щодо зобов'язання державних вуглевидобувних підприємств на їхнє переоснащення в 2008 році в сумі не вище 3,1 млрд грн.
Учора Міністерство вугільної промисловості почало переговори з українськими, японськими та американськими банками щодо залучення кредитів під держгарантії на технічне переоснащення державних вуглевидобувних підприємств. "Для цього на конкурсній основі буде відібрано 30 кращих бізнес-проектів переоснащення очисних лав на державних шахтах України, які й будуть запропоновані для кредитування", - повідомив перший заступник міністра Олександр Францишко. Позики на 3,1 млрд грн міністерство має намір залучити ще до кінця року, з них частина коштів буде вкладена в завершення будівництва низки об'єктів. Бюджетом передбачена часткова компенсація ставок по кредитах, залучених держшахтами, у розмірі до 10%: у бюджеті на 2008 рік закладено 107 млн грн, у проекті бюджету на 2009 рік - 120 млн грн.
При такій компенсації окупність проектів складе близько п'яти років, розрахували в Мінвуглепромі. Максимальна ставка по кредитах не повинна перевищувати 18%. На зустріч, за інформацією прес-служби Мінвуглепрому, були запрошені "більше 30 представників вітчизняних банків", але в списку учасників їх виявилося всього дев'ять: "Камбіо", Кредитпромбанк, "Надра", Ощадбанк, Промінвестбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, Укрексімбанк та "Хрещатик". Але навіть у цих банків учора не вдалося дістати згоду на фінансування шахт. "Залучити таку суму і під такий відсоток нереально, тому що в банків зараз невисока ліквідність. Вони тепер кредитують дуже обережно, щоб не збільшувати кризу. До того ж Нацбанк проводить рефінансування більш ніж під 16%, а для банків повинна бути якась маржа", - говорить голова правління "Хрещатика" Дмитро Гриджук.
Стислі строки - три місяці - також роблять нереальною швидку реалізацію нового проекту. "Навряд чи це можна буде зробити цього року, українські банки вже не будуть починати нові проекти. Тим більше що в шахт немає застав, а держгарантії сьогодні для банків не пройдуть. Імовірність залучення такої суми становить усього 10%, а під 17-18% річних одержати такі кредити зараз просто неможливо", - підтвердила заступник голови правління Укрсоцбанку Ірина Князєва.
Учасники ринку впевнені, що видавати настільки ризикові кредити повинна держава. "Ніхто під 18% кредитувати не буде, тому що банки самі залучають кошти під 18%. Можна було б видати кредит під 25%, але не факт, тому що в державних шахт є проблеми з рентабельністю і поверненням позик, - говорить заступник голови правління банку 'Фінанси та кредит' Сергій Борисов. - Якщо вуглевидобувні підприємства не зможуть відмовитися від переоснащення з погляду безпеки, то їм доведеться брати кредити під такі відсотки. Але взагалі фінансувати вугільні проекти і брати на себе ризики повинна держава".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас