Вартість кредитування в євро виросла до рекордного значення за весь час — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість кредитування в євро виросла до рекордного значення за весь час

Кредит&Депозит
567
Середня ставка пропозиції кредитних ресурсів членами Європейської банківської федерації EURIBOR на 1 місяць виросла у вівторок на 4 базисних пункти - до 5,05%, повідомляє Bloomberg.
За даними Європейської банківської федерації, це рекордне значення показника за увесь час підрахунку. Два тижні тому ставка EURIBOR по одномісячних кредитах становила 4,53%. Вартість кредитування в євро на 2 місяці виросла на 5 базисних пунктів - до рекордних 5,13%.
Ставка кредитування в доларах "овернайт" також підскочила до рекорду після того, як Конгрес США відхилив план порятунку банків, що підсилило побоювання щодо можливості краху все більшого числа фінансових інститутів.
За даними Асоціації британських банкірів (BritishBankers' Association, BBA), LIBOR злетів за день на 431 базисний пункт - до історичного максимуму 6,88% річних. Двомісячний LIBOR у євро виріс до 5,13% річних, що також є рекордним рівнем.
Різниця між тримісячним LIBOR і ставкою індексних свопів "овернайт" (OIS) у понеділок становила 245 базисних пунктів - також історичний максимум. Для порівняння: середній рівень спреда за 12 місяців, що завершилися 31 липня 2007 року, дорівнював 8 базисних пунктів.
OIS показує, як трейдери оцінюють базову процентну ставку Федеральної резервної системи.
Лондонська міжбанківська ставка пропозиції (LondonInterbankOfferedRate, LIBOR) - середньозважена процентна ставка міжбанківських кредитів, надаваних банками, що виступають на лондонському міжбанківському ринку із пропозицією коштів в 10 валютах і на 15 різних термінів - від одного дня до 12 місяців. Ставка фіксується Асоціацією британських банків починаючи з 1985 року щодня об 11:00 за західноєвропейським часом на підставі даних першокласних банків (primebanks). Шістнадцять таких банків, обраних у якості основних маркет-мейкерів грошового ринку Лондона, надають котирування пропозиції процентних ставок на стандартні терміни. Для кожного періоду часу з 16 отриманих ставок відсіваються 4 найнижчі і 4 найвищі, а із решти одержують середнє арифметичне значення, що публікується як поточне значення LIBOR для відповідного періоду та валюти.
LIBOR відіграє принципово важливу роль у світовій фінансовій системі. Ставка є ключовим показником "здоров'я" банків. Її значення поширюється далеко за межі банківського сектора: на основі LIBOR установлюються ставки по корпоративних облігаціях, кредитах та інших фінансових контрактах, обсяг яких становить $360 трлн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас