Мінфін торгує бюджетом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін торгує бюджетом

Казна та Політика
420
Як стало відомо "ЭИ", завтра відбудеться тестовий аукціон Мінфіну із продажу вільних ресурсів Держказначейства. Джерело в банківській системі повідомило, що на минулому тижні керівник департаменту держборгу Мінфіну Володимир Висоцький збирав банкірів для презентації проекту.
Міністерство буде розміщати на ринку надходження від податку на прибуток (сплачується раз на квартал). Щокварталу Мінфін планує розміщати на аукціонах до 4 млрд. грн.
Одержати ці гроші зможе будь-яка компанія, що має облігації державної позики. "Початкова вартість ресурсів ДКУ - дисконтної ставки НБУ (3% річних)", - повідомив співрозмовник "i". Він відзначив, що спочатку Мінфін має намір установити максимальний термін рефінансування на один місяць. Згодом цей період може бути розширений до трьох місяців.
Пан Висоцький для коментарів учора був недоступний. Тим часом заступник міністра фінансів Володимир Литвин раніше розповідав, що це не додаткова емісія, а повернення на ринок частини ліквідності, вилученої за допомогою облігаційних позик. Причому на зароблені гроші Мінфін зможе підвищити прибутковість по ОВДЗ.
Джерело в Нацбанку заявило, що НБУ зажадав від Мінфіну право вето на проведення аукціонів для контролю над інфляцією. "Поки ж постанова Кабміну, що дозволяє розміщення коштів ДКУ, не опублікована (але вже прийнята в базовій редакції)", - повідомило джерело в Мінфіні. За його словами, постанова передбачає розміщення коштів ДКУ на термін до 12 місяців (до кінця бюджетного року), при цьому рефінансування буде надаватися на 85-95% номінальної вартості облігацій.
Учасники ринку відзначають, що ініціатива Мінфіну зараз більш ніж своєчасна. "Ліквідність у банківській системі зараз досить коротка, тому всі зацікавлені в можливості одержати живі гроші під заставу держоблігацій", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
За словами першого заступника голови правління "Ощадбанку Росії" Владислава Кравця, пропозиція Мінфіну надійшла дуже вчасно. "Банківська система зараз перебуває в стані ресурсного голоду. В умовах, коли багато банків закривають один на одного ліміти міжбанківського кредитування, одержати гроші практично неможливо - ні під 3%, ні під 103%", - підкреслює пан Кравець. Він пояснює, що така ситуація на ринку пов'язана із планованими погашеннями зовнішніх зобов'язань деяких великих банків, а також із завершенням третього кварталу і необхідністю здійснювати платежі в бюджет.
Тому, за прогнозами пана Кравця, у поточній ситуації на розміщенні коштів ДКУ Мінфін зможе непогано заробити. "За нашими оцінками, ставки по місячному рефінансуванню в результаті аукціону можуть піднятися до 15-20% у гривні", - говорить банкір.
У випадку неповернення отриманих у Держказначейства ресурсів Мінфін одержує право реалізувати на вторинному ринку отримані в заставу ОВДЗ. Правда, покупців на них знайти буде вкрай складно. "Банки не мають зараз вільної гривні, тому покупцями ОВДЗ на вторинному ринку можуть виступати тільки держбанки", - вважає Владислав Кравець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас