Парламент України може зобов'язати зернотрейдерів закуповувати зерно для експорту на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент України може зобов'язати зернотрейдерів закуповувати зерно для експорту на біржі

Аграрний ринок
217
Народні депутати України пропонують зобов'язати зернотрейдерів закуповувати зерно для подальшого його експорту тільки на акредитованих біржах.
Відповідний законопроект зареєстрували депутати Верховної Ради Іван Кириленко, Андрій Сенченко, Олег Ляшко (усі - фракція БЮТ), Сергій Рижук (Партія регіонів України), Юрій Литвин (Блок Литвина) і Роман Ткач (блок НУ-НС).
"Закупівля на внутрішньому ринку зерна, призначеного для подальшого експорту, здійснюється винятково шляхом підписання біржових контрактів на акредитованих біржах", - говориться в документі.
Крім цього, законопроект передбачає ведення моніторингу ринку зерна, у тому числі обсягів зібраного врожаю та перехідних запасів, а також руху закуплених на внутрішньому ринку обсягів зернових, призначених для подальшого експорту. Автори документа відзначають, що в цей час зерно закуповується за договорами купівлі-продажу по безготівковому розрахунку, за готівку або за фіктивними договорами, при цьому ціни на нього формуються стихійно, не на користь сільгоспвиробників.
"Без організації цивілізованого зернового ринку з використанням біржового механізму, де встановлюється справедлива для виробника ціна, держава і надалі не буде мати можливості захистити інтереси власного сільгоспвиробника", - говориться в пояснювальній записці до документа.
Народні депутати вважають, що запропонований ними механізм дозволить сформувати прозору та ефективну цінову політику на зерновому ринку, унеможливить корупцію в цьому секторі аграрної галузі.
Раніше Міністерство економіки України розробило проект постанови уряду, що передбачав вивезення зерна з України в 2008/2009 маркетинговому році (МР) винятково за наявності в експортера довідки про укладання і реєстрацію біржової угоди на експорт зерна. Міністерство аграрної політики заявило, що не підтримує цю ініціативу.
Згідно з урядовим прогнозом, у нинішньому році врожай зернових у країні зросте в порівнянні з минулим роком на 66,1% - до 48,66 млн тонн.
При цьому Кабмін прогнозує, що внутрішнє споживання зерна в поточному маркетинговому році (з 1 липня 2008 року по 30 червня 2009 року) зросте всього на 1,2% - до 26,42 млн тонн, а експорт збільшиться в 6,1 рази - до 22,58 млн тонн.
Україна з початку поточного маркетингового року (МР, липень 2008 - червень 2009) і станом на 26 вересня поставила на зовнішні ринки близько 6 млн тонн зерна, у тому числі 2,925 млн тонн пшениці, 2,647 млн тонн ячменя, 421 тис. тонн кукурудзи і 20,4 тис. тонн інших зернових.
За оперативними даними регіонів, Україна станом на 29 вересня 2008 року зібрала 44,4 млн тонн зернових, тоді як на аналогічну дату минулого року - 25,4 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас