Олія вийшла на прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олія вийшла на прогноз

Аграрний ринок
343
Підсумки маркетингового року, що завершився, на ринку соняшникової олії показали, що, незважаючи на введені обмеження експорту та зупинку підприємств, операторам удалося досягти високих результатів діяльності. Хоча експорт олії в 2007/2008 МР упав майже на третину в порівнянні з попереднім сезоном.
За даними асоціації "Укроліяпром" (попередніми), з України було експортовано 1,325 млн. т соняшникової олії при виробництві 1,750 млн. т. Експорт насіння за минулий МР склав близько 81 тис. т. Зниження обсягів експорту в порівнянні з попереднім роком склало близько 30%. Незважаючи на те, що учасники ринку ремствували на адміністративне регулювання міжнародної торгівлі, скорочення експортного показника було викликано й об'єктивним фактором - падінням виробництва через скорочення врожаю соняшника (спад виробництва склав 16% у порівнянні з показником 2006/2007 МР). В 2007 р. Україна зібрала 4,2 млн. т соняшника проти рекордних 5,3 млн. т в 2006 р., які й обумовили рекордний експорт олії в попередньому сезоні. Виходячи із зібраного в 2007 р. урожаю "Укроліяпром" на початку року прогнозувала обсяг експорту в сезоні, що завершився, на рівні 1,3 млн. т. "У принципі великі обсяги були експортовані ще до введення обмежень на експорт, - відзначає Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА". - Тому після зняття обмежень оператори вийшли на прогнозну цифру експорту".
На поточний МР прогнози експорту та виробництва олії не озвучуються, поки не зібраний урожай соняшника. Якщо очікування Міністерства аграрної політики (урожай соняшника цього року - 5,6-5,7 млн. т) виправдаються, то показники експорту олії будуть вищі в цьому сезоні як мінімум на 25%. При цьому обсяги експорту будуть залежати від безпроблемного доступу на ринок Євросоюзу, на який традиційно припадає більше 50% українського олійного експорту (умови постачання у ЄС були змінені убік жорсткості після виявлення в партії соняшникової олії з України домішок нафтопродуктів у квітні поточного року).
Представники Єврокомісії в період з 16 по 24 вересня ц.р. провели інспектування українських підприємств - виробників соняшникової олії. За словами генерального директора асоціації "Укроліяпром" Степана Капшука, у своїх попередніх висновках експерти визнали, що розроблена в Україні система контролю соняшникової олії, призначеної для експорту в країни ЄС, відповідає вимогам рішення Єврокомісії від 10 червня ц.р., а також визнали задовільною методику визначення мінеральних олій. Повні висновки комісари нададуть протягом 15 днів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас