Україна поділиться останнім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна поділиться останнім

Аграрний ринок
750
Представники ООН закликають нашу країну взяти участь у вирішенні проблеми глобальної продовольчої кризи. Учасники ринку сумніваються в здатності України ділитися хлібом з Африкою.
Завтра завершується візит в Україну офіційної делегації ООН, що проводить переговори про закупівлю зерна для третіх країн. Як повідомила прес-служба представництва ООН в Україні, візит почався 26 вересня.
Всесвітня продовольча програма (ВПП) ООН закликає Україну допомогти в вирішенні глобальної продовольчої кризи. "Для України це виняткова можливість відкрити новий вимір її історичного партнерства з ООН і приєднатися до рядів донорів ВПП. Це також могло б вивести Україну на ринок закупівель ВПП, з огляду на значний обсяг нинішнього виробництва зернових та експортні можливості України", - заявив координатор системи ООН в Україні Френсіс О'доннелл.
Мова, зокрема, іде про постачання зернових з України в Ефіопію. Посередником може виступити або Аграрний фонд, або ДАК "Хліб України". Обидві держструктури мають досить повноважень для експорту (Аграрний фонд одержав це право наприкінці літа). Що стосується цінового фактору, то ціна покупки буде відповідати рівню цін на світових ринках. "Не можна сказати, що існує якась цінова дискримінація відносно зерна з України на світових ринках. Воно продається за цінами, як й аналоги, наприклад, з Америки", - говорить Марія Колесник, експерт консалтингової компанії "ААА".
Відзначимо, ООН розглядає можливість закупівлі не тільки в Україні, але і в інших країнах СНД, у першу чергу - у Росії. "Стрімке зростання цін на продукти харчування привело до того, що й у Росії, і в Україні були значно збільшені масштаби посівів сільськогосподарської продукції. Тільки під посіви пшениці у двох країнах було відведено 33,8 млн. га орної землі, що на 2,4 млн. га більше, ніж торік, - заявили в Продовольчій і сільськогосподарській організації ООН (ФАО). - Сподіваємося, що міжнародне співтовариство зможе розраховувати на надлишки зернових у Росії і в Україні". Як заявив міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв, експорт зернових з Росії в поточному маркетинговому році може скласти 20-25 млн. т. Міністерство аграрної політики України поки свій прогноз зернового експорту не змінювало - він становить 22,5 млн. т. Зерно цих двох країн прямо конкурує між собою через практично ідентичні якісні та цінові показники.
При цьому експерти відзначають, що поставки зерна з України за продовольчими програмами ООН будуть мати більшою мірою піар-ефект, ніж реальний фінансовий прибуток для держави. Крім того, учасники ринку висловлюють сумнів, що, незважаючи на високий урожай, Україні є чим ділитися. "Продовольчого зерна, незважаючи на великий урожай, небагато - близько 5 млн. т. Кордони відкриті, трейдери активно вивозять зерно. І що буде із внутрішнім ринком, якому потрібно близько 4 млн. т продзерна, незрозуміло", - відзначили в одному із хлібопекарських холдингів.
Прогноз Міжнародної ради зерна (МСЗ) світового виробництва пшениці підвищений на 4 млн. т - до рекордних 676 млн. т проти 609 млн. т торік. Більш високий прогноз обумовлений насамперед підвищенням оцінок для Росії (+3 млн. т) та України (+1,5 млн. т).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас