Воду зіллють в єдиний орган — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Воду зіллють в єдиний орган

281
Як стало відомо, Центральна санітарно-епідеміологічна служба Міністерства охорони здоров'я запропонувала Кабінету міністрів створити єдиний державний орган з управління водними ресурсами. На думку санітарних лікарів, це дозволить поліпшити якість питної води в Україні.
У Держкомітеті водного господарства вважають, що такий орган буде занадто громіздким, а для забезпечення населення якісною водою досить визначити сфери відповідальності відомств.
Центральна санітарно-епідеміологічна служба Мінздраву (ЦСЕС) звернулася до Кабміну із пропозицією створити єдиний державний орган з управління водними ресурсами. Про це повідомив начальник відділу комунальної гігієни ЦСЕС Святослав Протас. "Зараз управлінські повноваження розкидані між Держкомітетом водного господарства, Міністерством ЖКГ, Мінприроди, а також органами місцевого самоврядування", - сказав він.
Протас вважає, що необхідний "один хазяїн", що буде акумулювати кошти і вкладати їх у розвиток водної галузі, а створення такого органу дозволить "поліпшити якість питної води в Україні", оскільки в результаті цього стане можливим створення "єдиного підходу до забезпечення населення питною водою - від джерела до крана".
Святослав Протас також відзначив, що зараз поділ повноважень і відповідальності між різними структурами не дозволяє впровадити сучасні технології підготовки питної води, забезпечити достатнє фінансування галузі, а також виконання санітарних правил і норм. Зокрема, незважаючи на те, що з моменту затвердження Державних санітарних правил і норм "Вода питна" минуло вже більше десяти років, дотепер відсутня значна частка методик визначення в питній воді регламентованих речовин.
Як повідомив Протас, поставки питної води в Україні майже на 80% "забезпечуються поверхневими водами". За результатами моніторингу якості води у водоймах, незважаючи на значний спад промислового виробництва та зменшення кількості стічних вод, екологічна обстановка у водоймах не покращилася. "Особливе занепокоєння викликає стан басейну Дніпра, що забезпечує питною водою більше 75% (35 млн осіб) населення країни", - заявив начальник відділу комунальної гігієни ЦСЕС. За його відомостями, "найбільший відсоток відхилень за санітарно-хімічними показниками" спостерігається в Луганській області та становить 66%, у Дніпропетровській - 57,4%, у Чернігівській - 51,7%.
У Держводгоспі вважають, що єдиний орган, керуючий водними ресурсами, буде громіздким. "У компетенції такого органу виявиться занадто широке коло питань, - розповів помічник голови цього відомства Михайло Яцюк. - До того ж не вдасться уникнути поділу повноважень: на сьогоднішній день Мінздрав відповідає за бактеріологічні показники води, Міністерство ЖКГ - за систему питного водопостачання, Мінприроди - за моніторинг поверхневих водних об'єктів, Держводгосп - за водозабори та радіологічні показники. І ці відомства компетентні саме в даних питаннях".
На думку Яцюка, для забезпечення населення якісною водою досить "удосконалити законодавство та чітко розписати, хто за що відповідає, тоді управлінням водними ресурсами можуть займатися хоч двадцять міністерств, але кожний буде знати свою справу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас