Нацбанк спростить залучення зовнішніх позик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спростить залучення зовнішніх позик

Валюта
711
Як стало відомо "ЭИ", Національний банк (НБУ) готується спростити процедуру залучення банками кредитів за кордоном і може скасувати резервування по кредитах до шести місяців. Такий крок центробанк зробить у відповідь на зниження агентством Fitch Ratings прогнозів по рейтингах відразу дев'яти українських банків.
Зниження агентством Fitch прогнозів по суверенному і банківському рейтингах викликало переполох у фінансовому середовищі. Негативний прогноз по рейтингу одержали "Сведбанк", "Форум", "Прокредит Банк", "ВТБ Банк", Укрсиббанк, Укрсоцбанк, Правекс-Банк, Ощадбанк та Укрексімбанк. Причина - потенційні проблеми з ліквідністю та залученням коштів на міжнародних ринках. "Дана рейтингова дія йде за переглядом прогнозу по рейтингах України", - говориться в повідомленні агентства.
Заступник голови правління НБУ Олександр Савченко заявив, що вважає необґрунтованим зниження прогнозів по банківських рейтингах і надуманими заяви провідних рейтингових агентств про проблеми з ліквідністю в українській банківській системі. "Банківська система на сьогодні має достатній запас ліквідності, і ми не бачимо ніяких проблем з виконанням банками своїх зовнішніх зобов'язань", - заявив Савченко.
Однак, щоб спростити банкірам життя, регулятор підвищить граничні ставки, по яких українські банки можуть залучати зовнішні позики. За словами Олександра Савченка, кредити терміном до одного року банки зможуть залучати зі ставкою не вище LIBOR+11% річних. Для довгострокових же кредитів обмеження по ставці будуть повністю зняті. "Цей захід направлено на підтримку активності банків із залучення коштів на зовнішніх ринках, для рефінансування своїх зобов'язань в умовах фінансової кризи за кордоном", - підкреслив чиновник.
Якщо ці заходи не допоможуть зняти напруженість на фінансовому ринку і банки будуть зазнавати нестачу валютної ліквідності, центробанк піде на зниження ставки резервування по короткострокових позиках (зараз банки зобов'язані резервувати 20% по кредитах терміном до 180 днів). Учасники ринку відзначають, що найбільші проблеми з рефінансуванням зовнішніх зобов'язань може зазнати банк "Надра", якому в листопаді необхідно погасити $230 млн. (єврооблігації на $100 млн. і синдиковану позику на $130 млн.).
Великі позики також доведеться гасити Укрсоцбанку, "Райффайзен Банку Аваль" (по $200 млн. кожному), а також Укрексімбанку, банку "Форум" і ПУМБу (по $90 млн.). Усього ж у четвертому кварталі банкам доведеться виплатити по синдикованих кредитах $967 млн.
За словами голови правління "Ощадбанку Росії" В'ячеслава Юткіна, дії Fitch Ratings можуть привести до збільшення ставок по зовнішніх позиках банків у доларах до 13,5-14,5%. При цьому залучити кредити зможуть далеко не всі банки, що цього потребують.
У свою чергу, голова правління "Ерсте Банк" Андрій Рожок вважає, що Нацбанк установив дуже високі граничні ставки. На його думку, максимальна вартість, по якій доцільно залучати валютні позики з-за кордону, не перевищує 10-11% річних. "Інакше в позиці не буде економіки", - відзначає банкір. За його словами, позики за вищими цінами говорять про наявність проблем у банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас