Акції пустять на витрату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції пустять на витрату

Фондовий ринок
1058
Обвал фондового ринку, що не припиняється, довів до справжнього відчаю українських фондових інвесторів. Тим не вдається не те, щоб заробити на своїх інвестиціях у ПІФи, але навіть повернути вкладене. Все, що їм залишається сьогодні, - це чекати на відродження вітчизняного ринку акцій.
Збитки ростуть
У вересні на нашому фондовому ринку було поставлено новий антирекорд: ціни на акції вітчизняних підприємств звалилися відразу на 25,6% (з початку року - на 66,28%). Як не намагалися мінімізувати для себе цей обвал ПІФи, їм не вдалося уникнути серйозних втрат. "У середньому на ринку прибутковість відкритих інвестиційних фондів зменшилася на 12%, інтервальних - 13%, закритих - 14,5%", - повідомив управляючий директор КУА Tiger Asset Management В'ячеслав Бондарчук.
"Найбільш гостре падіння прибутковості відчули закриті фонди, вартість чистих активів яких у вересні скоротилася відразу на 10-20%. Відкриті та інтервальні інвестфонди менш болісно пережили кризу. Їх активи знизилися в середньому на 3-7% і 5-10% відповідно", - доповнив його директор зі стратегічного розвитку Concorde Asset Management Тарас Лановик.
Цього разу фондовикам, які у червні-липні обіцяли інвесторам стрімке зростання ринку акцій восени, нічим було втішати своїх клієнтів. На тих звалювалися новини про загострення світової фінансової кризи і спекуляції на ПФТС, що не припиняються, і вони скидали сертифікати та акції ПІФів. За попередніми прогнозами за результатами роботи за вересень загальні обсяги відтоку коштів з вітчизняних інвестфондів складуть 62-65 млн грн.
Нагадаємо, що в серпні вони були на рівні 60 млн грн.: з інтервальних фондів "витекло" 9,02 млн грн. (з початку року - 11,57 млн грн.), відкритих - 10,54 млн грн. (166,76 млн грн.), закритих - 39,68 млн грн. (77,35 млн грн.). Не торкалися до своїх вкладень у фонди або морально стійкі оптимісти, які сподіваються на зростання вітчизняного фондового ринку, або інвестори, які купили цінні папери ПІФів на початку року. Вони вже втратили порядку 30-50% вкладеного залежно від виду фонду, і їм нічого не залишалося, як чекати на відродження ринку.
Порятунок - в облігаціях
В останній тиждень вересня фондовики не обіцяли вкладникам дива, гарантуючи за підсумками місяця збитки. "На початку літа ми прогнозували, що осінь буде поворотним моментом для ринку, і він стабілізується. На жаль, погіршення стану світової економіки не дозволяє сподіватися, що наш прогноз збудеться з високою ймовірністю", - сказав директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
"Швидше за все, падіння на ринку акцій продовжиться. Тому прибутковість фондів, які активно вкладаються в акції, знизиться ще на 10-15%, відкритих та інтервальних ПІФів - на 3-4%", - доповнив його директор КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.
Все, що могли запропонувати фінансисти зневіреним інвесторам, які приходять за своїми вкладеннями, - це реінвестувати коштів у найменш ризикові фонди. Ті вкладають свої активи в банківські депозити, а також у корпоративні та державні облігації, а тому завжди демонструють прибуток. На тлі збитків ПІФів обіцянки про прибутковість в 20-22% річних виглядали досить вигідно, однак вони повністю змарніли в другій половині вересня, коли депозитні ставки банків досягли позначки в 22,5%.
"З 100% інвесторів, які забирають свої внески з відкритих ПІФів, нам вдавалося переконати в доцільності вкладень в облігаційні фонди лише близько 10-15%", - розповів управляючий однієї з київських КУА.
Акцій позбудуться не всі
Хоча минулого тижня український фондовий ринок і почав поступово рости (у середу-четвер індекс ПФТС збільшився на 2,38%), фінансисти не сумніваються, що акції вітчизняних підприємств продовжать падати в ціні протягом ще не менш двох найближчих місяців.
"ПІФи будуть намагатися перекласти активи з акцій в облігації та банківські депозити і в такий спосіб знизити вплив обвалу котирувань акцій на свою прибутковість. Думаю, що ця політика може забезпечити фондам у жовтні-грудні щомісячну прибутковість на рівні 1,5-2%", - відзначив Олександр Панченко. Щоправда, скинути акції, які дешевшають, вдасться не всім - відкритим фондам доведеться тримати в них частину своїх активів.
"Повна відмова від акцій для них неможлива через особливості чинного законодавства: інвестиційні управляючі можуть лише обмежити вкладення в ці ЦП 30% інвестпортфелю", - пояснила директор департаменту публічних фондів ІГ "Сократ" Наталя Бахмач.
Фахівці дають два прогнози щодо роботи ПІФів до кінця року. За умови стабілізації ситуації на ринку акцій у грудні, на яку сьогодні розраховують оптимісти, їх збиток складе 6-10%, у випадку загострення кризи на фондовому ринку він досягне 35-40%. Як би то не було, багато фахівців впевнені, що найбільш оптимальним часом для покупки ЦП ПІФів стане кінець листопада - початок грудня.
Передбачається, що на цей період доведеться максимальне падіння вартості паїв у фондах. Після цього, на думку фінансистів, вони можуть почати дорожчати: за оптимістичним прогнозом - у середині грудня, за песимістичним - наприкінці січня 2009 р.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас