ЄС готує пакет заходів проти "ресурсного націоналізму", під них можуть підпасти РФ, Україна, КНР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує пакет заходів проти "ресурсного націоналізму", під них можуть підпасти РФ, Україна, КНР

900
ЄС готує низку відповідних заходів на адресу держав, які на тлі високих цін на сировину вводять експортні мита або обмеження на вивіз тієї чи іншої продукції, говориться в повідомленні Єврокомісії з посиланням на проект промови комісара з торгівлі Пітера Мандельсона на нараді із промисловцями в Брюсселі в понеділок.
"Пітер Мандельсон має намір заявити, що європейська торговельна політика стане більш жорсткою в плані боротьби з експортними митами та іншими обмеженнями на експорт сировини в країнах - торговельних партнерах ЄС", - говориться в повідомленні. Справедливий доступ європейських виробників до сировини, яку вони гостро потребують, стане ключовим пріоритетом політики ЄС, відзначає Єврокомісія.
За даними Єврокомісії, у світовій економіці діє як мінімум 450 експортних обмежень. Вони стосуються металів, лісу, продуктів хімії, текстилю і т.д. Обмеження введені такими найважливішими експортерами сировини, як Китай, Росія, Україна, Бразилія, Аргентина.
П.Мандельсон має намір оголосити пакет заходів, направлених на боротьбу з "ресурсним націоналізмом". ЄС, зокрема, збирається ставити питання про експортні обмеження на переговорах про приєднання до СОТ (з перерахованих вище країн членом цієї організації не є тільки Росія - ІФ) і про підписання угод про вільну торгівлю. Крім того, Євросоюз збирається більш активно використовувати захисні торговельні механізми, наприклад, за рахунок антидемпінгових мит проти країн, що вводять експортні обмеження.
Тема "ресурсного націоналізму" стане ключовою і на торговельних переговорах з Китаєм.
У Росії діють вивізні мита на кілька статей експорту, у тому числі на нафту і нафтопродукти. У листопаді минулого року РФ ввела фактично заборонні експортні мита на зерно для захисту внутрішнього ринку в умовах швидкого зростання цін. Вони були скасовані влітку цього року. У квітні 2008 року були введені експортні мита на мінеральні добрива.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас