РНБО рекомендувала Кабміну підвищити вартість газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО рекомендувала Кабміну підвищити вартість газу

Енергетика
270
Про те, що у вересні котирування єврооблігацій "Нафтогазу" досягли рекордно низького рівня - 78% до номіналу,- у п'ятницю під час засідання РНБО заявив президент Віктор Ющенко. "Кабмін не робить нічого для стабілізації фінансового стану 'Нафтогазу', - переконаний глава держави. - Компанія номер один не має бюджету на 2008 рік. Через таку політику дефіцит коштів НАК склав 9,1 млрд грн". У самому "Нафтогазі", а також Кабміні заяви президента не коментують.
Відповідно до матеріалів, наданих для розгляду на засіданні РНБО, обвал облігацій "Нафтогазу" на Люксембурзькій фондовій біржі відбувся 16 вересня. Тоді вартість паперів знизилася з 86% до 78% до номіналу. Наступного дня облігації стали дорожчати і до минулого четверга досягли 84%. Папери могли подешевшати на тлі повідомлення про переговори НАК і Deutsche Bank про залучення позики у розмірі 2 млрд євро . "'Нафтогаз' і так закредитований, а залучення настільки великої позики погіршило б перспективи своєчасного погашення євробондів, термін якого минає в жовтні 2009 року", - вважає директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. Крім того, компанія дотепер не опублікувала аудовану фінансову звітність за 2007 рік, що повинна була зробити до 1 серпня. "А для інвесторів звітність - критерій стабільності компанії", - підкреслює аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
Для поліпшення фінансового становища компанії Радбез рекомендував Кабміну знизити податкове навантаження на "Нафтогаз", підняти ціни на природний газ для населення і промисловості, а також закласти в бюджет більший обсяг компенсацій за продаж газу теплокомуненерго. Зараз "Нафтогаз" купує газ по $179,5 і продає його населенню по $137,2 за тисячу кубометрів. Різницю компенсує держава. У наступному році вартість газу для України, як очікується, виросте до $400 за тисячу кубометрів. Але збільшення статті з компенсації ціни газу для населення в проекті держбюджету на наступний рік не передбачено.
РНБО не вперше вимагає від уряду поліпшити фінансовий стан "Нафтогазу". Але попередні ініціативи Радбезу Кабмін ігнорував. Цього разу компанія дійсно перебуває в стані фінансової кризи, що загрожує не тільки самому "Нафтогазу", але й нафтогазовій галузі в цілому, відзначає член комітету з ПЕК Верховної ради Олег Зарубінський.
"Інвестори розуміють, що 'Нафтогаз' здійснює обслуговування єврооблігацій з поточних коштів, замість того щоб направити їх на погашення боргу перед 'Газпромом', - пояснює пан Бородін. - У підсумку заборгованість компанії перед російською монополією та іншими постачальниками газу вже наблизилася до позначки $2 млрд". А загальні поточні зобов'язання компанії з урахуванням боргів перед іноземними кредиторами ($2,097 млрд) наближаються до $4 млрд, що перевищує 25% планового обороту компанії в 2008 році (60 млрд грн, або $12 млрд), додає він. "Фактично 'Нафтогаз' перебуває в передбанкрутному стані, - говорить гендиректор Magyar GT (торгує газом та електроенергією) Янош Петефі. - Якщо ціни на газ найближчим часом не будуть підвищені, а податки для компанії не знижені, НАК не уникнути дефолту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас