Фінансисти в оцінці ризиків нічим не кращі від астрологів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти в оцінці ризиків нічим не кращі від астрологів

799
Математик і трейдер, автор бестселерів "Обдурені випадковістю" та "Чорний лебідь" Ніколас Нассім Талеб у статті для журналу Wirtschaftswoche пояснює, чому недооцінюються ризики на фінансових ринках.
До відкриття Австралії Старий Світ був впевнений, що всі лебеді білі. Але раптом на великий подив орнітологів з'явився лебідь чорний. Одного єдиного екземпляра виявилося досить для того, щоб перекреслити висновок, зроблений на основі тисячолітнього спостереження за мільйонами білих лебедів. Те, що ми називаємо чорним лебедем, у контексті нашої дійсності є подією із трьома атрибутами: рідкість, потужний потенціал впливу і передбачуваність у ретроспективі (тобто, дивлячись із сьогодення в минуле, але ніяк не із сьогодення в майбутнє).
За допомогою чорних лебедів можна пояснити практично все в цьому світі: від тріумфального поширення ідей і релігій до динаміки історичних подій і наших особистих доль. Запитайте вашого фінансового консультанта: що він розуміє під "ризиком". Він, імовірно, пред'явить вам параметр, що виключає можливість появи чорних лебедів. Тобто, фінансисти в оцінці ризиків нічим не кращі від астрологів.
Уявимо собі індичку, що годують щодня. Кожен окремий прийом їжі підсилює впевненість птаха в тому, що це основний принцип життя - щодня одержувати їжу від дружелюбних представників людської раси, які "думають винятково про її благо", як сказали б політики. Але за день до свята, що вона прикрасить своїм жирним смаженим тілом, індичці доведеться докорінно переглянути свої переконання.
Банки можуть протягом довгого часу отримувати прибуток і втратити все в один момент у результаті одного єдиного фіаско. Банкіри, які дають кредити, звичайно всі як один грушеподібні, гладко виголені тазаспокійливо нудно одягнені: темні костюми, білі сорочки, червоні краватки. Банки спеціально наймають нудних людей для своїх відділів кредитування та вчать їх бути ще нуднішими. З їхньою допомогою банки пускають пил в очі своїм клієнтам. Мовляв, виглядають наші співробітники так консервативно тільки тому, що наші кредити рідко, дуже рідко лускають.
Неможливо оцінити ефективність їхньої роботи, спостерігаючи за ними день, тиждень, місяць і навіть ціле сторіччя. Улітку 1982 року великі американські банки втратили в сумі майже все, що було зароблено за всю історію американського банківського сектора - все! Вони дали кредити латиноамериканським країнам, які в один день виявилися неплатоспроможними - "екстраординарна подія". Одного літа було досить, щоб показати, що угоду провернули дурні, і що всі їхні прибутки надходять із дуже ризикованої гри.
Через 10 років історія повторилася. Американський аналог європейського Центробанку врятував банки за рахунок платників податків: коли ці мнимі "консерватори" наварюють прибуток, він осідає в їхніх кишенях. А от коли вони потрапляють у неприємності, платити доводиться нам. Появу чорного лебедя пророчити неможливо, і тому варто виходити з того, що він існує і бути готовим до всього.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас