Експерти: Інвестори продовжують вкладати гроші в сировинний ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Інвестори продовжують вкладати гроші в сировинний ринок

Валюта
322
Світовий ринок сировини досі залишається надзвичайно волатильним. В останні кілька тижнів він характеризується особливо різкими ціновими скачками.
На фоні таких значних змін цін багато інвесторів почали забирати свій капітал з цього ринку, побоюючись втратити отриманий прибуток, передає Reuters. Проте, деякі експерти вважають, що в умовах підвищеної волатильності сировинний ринок, навпаки, стає лише привабливішим.
Більш того, ті фонди, які робили ставки на сировину, змогли пережити кризу subprime практично без втрат, запевняють учасники ринку.
"Звичайно, волатильність означає підвищений ризик. Проте, при різких цінових скачках у інвесторів з'являється можливість отримати надприбуток, але тільки якщо вони вгадають тренд", - говорить президент Hedge Fund Research Кенет Хайнц.
При цьому трейдери відзначають, що основною причиною підвищеної волатильності на сировинних ринках є не фундаментальні чинники, такі, як співвідношення попиту і пропозиції, а підвищена активність інвесторів, які відкривають короткі позиції. Так, тиждень тому ціни на чорне золото впали нижче за позначку 100 дол./бар. Для порівняння: ще в липні ц.р. за барель нафти давали близько 147 дол. "Зараз цей ринок надзвичайно важкий для інвесторів. Сировинний ринок – ринок трейдерів, і вгадати тренд дуже непросто", - вважає інвестор Чарльз Граданте.
Щоправда, експерт додає, що більшості хеджевих фондів все ж таки вдасться пережити період волатильності на сировинних ринках без особливих втрат. "Звичайно, будуть фонди, які зазнають величезні збитки. Проте я не думаю, що це торкнеться всієї галузі", - вважає Граданте.
За минулий період ц.р. лише кілька великих хеджевих фондів зазнали колосальних збитків внаслідок різких стрибків цін на сировину. Так, Ospraie Management довелося закрити свій сировинний фонд, в управлінні якого знаходилося близько 2,8 млрд дол. У лютому ц.р. MF Global втратив близько 142 млн дол., а в липні ц.р. краху зазнав SemGroup LP. "Проте, при цьому інвестори все одно продовжують вкладати гроші в сировинні активи. Вони усвідомлюють, що надалі ці вкладення можуть виявитися дуже прибутковими", - запевняє управляючий директор Jefferies Financial Products Еліот Геллер.
Нагадаємо, що ціни на нафтові ф'ючерси 25 вересня вперше за три дні підвищилися. Для нафтових контрактів найближчого місяця постачання результати торгів на біржах склали: у Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (листопад) піднялася на 2 дол. 29 центів (+2,29%) і встановилася на позначці 108,02 дол./бар. при цінах з операцій за сесію 103,22-108,67 дол./бар.; у Лондоні на InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (листопад) збільшилася на 2 дол. 15 центів (+2,1%) і встановилася на позначці 104,60 дол./бар. при цінах з операцій за сесію 100,01-105,27 дол./бар.
Активніші покупки нафтових ф'ючерсів були неможливі через сумніви в ефективності плану Полсона і Бернанке щодо виведення з кризи фінансової системи США і побоювань подальшого зниження попиту на енергоносії в США і країнах ОЕСР.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас