5% під кінець року: що гальмує приватизацію в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5% під кінець року: що гальмує приватизацію в Україні

Казна та Політика
636
Ситуацію на приватизаційній ниві, викликану боротьбою за крісло глави ФДМ та кризою на українському фондовому ринку, виправити вже не вдасться - план буде виконаний максимум на 5%. Скільки недоодержить держскарбниця і чи залишаться в держвласності стратегічні підприємства - дізнавалася інтернет-газета "СЕЙЧАС".
Фонд держмайна "трясло" цього року не раз - сутички між нинішнім керівником Фонду Валентиною Семенюк-Самсоненко та Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко так і не дозволили організувати передачу "Укртелекому" та Одеського припортового заводу в приватні руки. Проте потішили самолюбство Семенюк-Самсоненко результати роботи "Луганськтепловоза".
Все йде не за планом
За 7 місяців 2008 р. ФДМ забезпечив надходження від приватизації в обсязі 337 млн. грн., або 3,42% від річного плану. Від оренди вдалося отримати 384,8 млн. грн., дивіденди принесли 229 млн. грн., рапортує глава Фонду. В цілому, додає вона, показник 5% під кінець року подолати не вдасться. Для порівняння: план приватизації за минулий рік Фонду вдалося виконати на 23%, а саме одержати 2 млрд. 46 млн. грн.
Таким чином, цього року державний бюджет недоодержить понад 8 млрд. 170 млн. гривень. Це означає, що декілька галузей держави можуть або взагалі опинитися без фінансування, або отримати мінімальні кошти з держбюджету. Тим більше, що приватизаційні кошти Кабмін планував пустити на низку соціальних виплат, у тому числі на компенсацію виплат вкладникам Ощадбанку СРСР.
За словами Валентини Семенюк-Самсоненко, виконати план приватизації на поточний рік не вдалося через застаріле законодавство і нестабільну ситуацію на світових і вітчизняному фондових ринках. "Тому в такий час недоцільно продавати стратегічні об'єкти. Можна лише продати приміщення Кабінету міністрів - може тоді якась копійка капне", - іронізує Семенюк-Самсоненко.
Стратегів же продати хотіли протягом всього року. І якщо продаж "Укртелекому" дійсно упирається в ситуацію на фондовому ринку, то Одеський припортовий завод став справжнім яблуком розбрату та основною причиною чиновницької війни між Секретаріатом Президента, Кабміном і ФДМ.
Фондова залежність і політичний інтерес
Продавати "Укртелеком" на тлі кризи на фондовому ринку недоцільно, впевнена Семенюк-Самсоненко. Тим паче, що в цей час найбільша вітчизняна телекомунікаційна компанія працює стабільно. "Компанією потрібно ефективно управляти", - додала Семенюк-Самсоненко. Хоча розмови про те, що "Укртелеком" готовий до продажу, не вщухали протягом всього року. У квітні були навіть підготовлені умови приватизації підприємства, а в травні Кабмін перепідпорядкував собі низку найбільших підприємств з метою контролювати їх приватизаційний процес. До цього списку потрапили Одеський припортовий завод, "Турбоатом" та "Укртелеком". Тоді, відповідно до розпорядження Кабміну, втратив свою дію п. 1 розпорядження Кабміну від 28 жовтня 2004 р. "Деякі питання управління державними корпоративними правами ВАТ "Укртелеком". Семенюк-Самсоненко визнала таке перепідпорядкування незаконним. Підприємствами, які розпорядженням були підлеглі уряду, вже ухвалені рішення про приватизацію, і тому вони повинні перебувати в підпорядкуванні ФДМ, а не Кабміну, запевняла вона.
Продаж ОПЗ гальмують зовсім інші фактори. В першу чергу - відсутність Державної програми приватизації, вважає Семенюк-Самсоненко. Крім того, саме на Одеському припортовому заводі зосередилися інтереси СП, глави ФДМ та глави уряду (інтереси фінансово-промислових груп, які представляють сторони). Але в той час як у Фонді говорять про неможливість продати ОПЗ, Прем'єр-міністр розставляє крапки над "і". Так, на початку вересня Юлія Тимошенко заявила, що насправді ОПЗ був проданий ще під час виборчої кампанії в 2007 році, а "війна" за підприємство йде тому, що кошти від його продажу могли б стати вагомим джерелом для фінансування кампанії з повернення знецінених заощаджень. Більше того, Прем'єр впевнена, що саме Секретаріат Президента розробив сценарій тіньового продажу Одеського припортового заводу під час парламентських виборів в 2007 році. Нагадаємо, Віктор Ющенко кілька разів видавав укази і припиняв розпорядження Кабміну про продаж ОПЗ.
Контроль і суперечки
Не залишаються без уваги і вже продані промислові гіганти - ХК "Луганськтепловоз" та "Криворіжсталь", куди у вересні наскочили перевірки Фонду держмайна та спецкомісії Верховної Ради. Валентина Семенюк-Самсоненко задоволена виконанням інвестиційних зобов'язань компанією "Трансмашхолдинг" стосовно ХК "Луганськтепловоз". "Збільшено виробництво більш ніж у три рази. Погашено всі борги із зарплат і перед пенсійним фондом", - сказала вона.
"Виробництво відновлено, люди працюють у дві зміни, одержують зарплату, на кілька років у підприємства є замовлення. Це було основною метою конкурсу, що пройшов у рамках закону і привів до підйому виробництва", - розповіла глава ФДМ. У той же час Семенюк-Самсоненко відзначила, що в підприємства немає жодного замовлення від "Укрзалізниці". За її словами, необхідно з’ясувати, чи немає в цьому випадку навмисних дій з боку найбільшого потенційного замовника продукції "Луганськтепловозу". А всі ті судові позови, які й донині переслідують підприємство, організовані винятково з волі двох олігархів, які бажають придбати цей завод за безцінь і зробити з нього в найкращому разі склади, знищивши при цьому величезний інтелектуальний і виробничий потенціал, впевнена вона.
ВАТ "Криворіжсталь" піддалося ретельній перевірці Спеціальної комісії ВР з приватизації. Щоправда, перевіряли скоріше не підприємство, а саму Семенюк. Комісія не виявила порушень умов продажу ВАТ та звинуватила Фонд держмайна в необ'єктивності та упередженості при проведенні попередньої перевірки. Нагадаємо, що актом перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ "Криворіжсталь", проведеної ФДМ з 24 по 28 березня в 2008 р., було зафіксовано, що з 57 пунктів умов договору не виконані 4. У зв'язку з цим ФДМ вимагав у Кабміну кошти для подачі судового позову про розірвання договору купівлі-продажу "Криворіжсталі". Щоправда, пізніше у ФДМ "визнали помилки" і пом'якшили претензії до ВАТ.
До кінця року залишилося три місяці, і якщо у фондового ринку ще є шанс "отямитися", то говорити про політичну стабільність у країні не доводиться. А значить поліпшення приватизаційної ситуації до зміни Кабміну не варто очікувати. У пошуку ж альтернативних джерел поповнення скарбниці уряд Тимошенко вже досвідчений.
Марія Азоян
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас