Чи панацея Buy-back — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи панацея Buy-back

Фондовий ринок
919
В умовах цінової нестабільності на фондовому ринку все більше компаній, чиї акції торгуються на біржі, можуть вдатися до викупу власних паперів. На умовах анонімності "Інвестгазеті" таку інформацію підтвердили кілька емітентів. За їх словами, вони розглядають такий варіант.
Аналітики, в свою чергу, сумніваються в доцільності такої операції. Роман Гриб, директор аналітичного департаменту Групи Компаній "ТЕКТ" вважає, що "найближчим часом все-таки не варто очікувати істотних бай-беків, тому що багато компаній на стадії розширення та зростання. Їм важливіше залучення нового капіталу для фінансування розвитку, а не використання вільного капіталу для викупу назад своїх акцій".
"Процес викупу акцій аналогічний для всіх учасників ринку. Компанія скуповує акції в безпосередніх власників, тобто в акціонерів і брокерів за поточною ринковою ціною. Далі акції можуть бути або анульовані, або додані як власні акції на баланс підприємства. Теоретично, викуплені акції можуть бути перепродані в майбутньому", - говорить глава департаменту продажів "Галт&Таггарт Секьюритиз" Джетан Таккер.
Технологія зворотного викупу потрібна для того, щоб виправити катастрофічну ситуацію на фондовому ринку. Акції компаній, підживлені чутками про можливий buy-back, можуть цілком підскочити в ціні. На думку експертів, українські компанії почнуть викуп своїх акцій з бірж, щоб підтримати їх котирування на падаючому ринку. Втім, як показує досвід, при обвалі ринку викуп 2-3% акцій не зможе зупинити падіння котирувань, а придбання більшого пакета серйозно знизить і так невеликі free-float українських компаній.
Найбільш імовірними претендентами на buy-back називаються металургійні холдинги, що накопичили достаптньо коштів. Цікаво, що ще на початку літа декілька західних інвестбанків публікували огляди, присвячені діяльності металургійних холдингів.
Відповідно до їх прогнозу, ці компанії були істотно недооцінені на тлі високих цін на сталь у порівнянні з їх західними конкурентами, у зв'язку з чим припускали можливість топ-менеджменту та власників меткомбінатів здійснити скупку акцій за рахунок власних коштів.
Російські металургійні компанії найбільше оперативно відреагували на падіння ринків і почали вживати заходів для покращення ситуації. 16 вересня "Норильський нікель" оголосив про викуп акцій компанії на загальну суму 49 млрд. руб. Ціна викупу майже в двічі перевищує поточну вартість акцій ГМК, що є досить привабливим для інвесторів.
Що стосується "Северстали", то заява про початок реалізації програми з викупу власних акцій допомогла паперам компанії вийти в плюс на тлі загального падіння ринку. Акції "Северстали" демонстрували динаміку краще ринку і підросли у вівторок відносно закриття понеділка. Зростання інтересу до акцій компанії було продиктоване повідомленням про початок реалізації програми з викупу власних акцій на суму до $400 млн., що відповідає 2,8% акціонерного капіталу "Северстали".
Відповідно до повідомлення компанії, папери викуповуються однією з її "дочок" за ціною $14,04 за GDR (ціна закриття торгів 15 вересня на LSE). Після появи цього повідомлення акції компанії поповзли вгору, і вже на початку торгів ММВБ склали понад 6,4%. Після оголошеного "Северсталью" зворотного викупу інші компанії чорної металургії - Магнітогорський металургійний комбінат, Новолипецький металургійний комбінат та Evraz Group - також заявили про можливу програму викупу акцій у найближчий час, враховуючи, що в них досить коштів на балансі.
В українській практиці процедуру buy-back здійснювали емітенти, які торгуються на лондонському фондовому майданчику. Спочатку фонд інвестицій в українську нерухомість Dragon Ukrainian Properties and Development Plc на позачергових зборах акціонерів 31 липня проголосував за викуп 5 693,149 тис. акцій (4% загальної кількості). На 16 вересня DUPD викупив вже 810 тис. своїх акцій, або 0,56% їх загальної кількості, в результаті чого кількість голосуючих акцій DUPD скоротилася до 141 618,716 тис. При цьому компанія заявляла, що залишає незмінною позицію щодо викупу своїх акцій у періоди, коли вони торгуються з істотним дисконтом до вартості чистих активів фонду.
Пізніше гірничорудна компанія Ferrexpo ухвалила рішення щодо початку викупу власних акцій у рамках програми управління капіталом, уточнивши, що акції будуть викуповуватися за рахунок коштів, що перевищують необхідні компанії для поточних потреб, і не відіб'ється на здатності Ferrexpo прискорити розробку наявних у неї значних ресурсів сировини. Серед потенційних емітентів учасники ринку називають Крюківський вагоно-будівельний завод, ММК ім. Ілліча та "Азовсталь".
Торговці цінними паперами в цілому позитивно оцінюють дії компаній. Buy-back - це стандартний захід, сигнал інвесторам про те, що насправді з компанією все в порядку. Адже якщо менеджмент і власники не вірять у майбутнє компанії і не хочуть в неї вкладати, то хто ж захоче?
Втім, аналітики вважають, що акції викуповуються не стільки з благими цілями, скільки з розрахунком на збільшення їх прибутковості в майбутньому. Зараз деякі компанії коштують дешевше, ніж їх власний капітал, причому істотно. Викуп акцій у цій ситуації - це викуп з гарним дисконтом. Роман Гриб вважає, що "вигідно викуповувати свої акції, коли вони істотно недооцінені в порівнянні зі справедливою фундаментальною ціною. Поточна ситуація на фондовому ринку повинна сприяти buy-back, хоча компаніям необхідно виймати оборотні кошти, щоб провести цю операцію.
Це, у свою чергу, може призвести до негативних наслідків для компаній. А через те, що відсоток акцій, які котируються на ПФТС, незначний, buy-back у більшості випадків не призведе до істотних змін у структурі власності компаній. Компанії можуть спробувати заробити на даній операції, купивши свої акції за низькою ціною, і надалі продати їх дорожче на зростаючому ринку".
Що ж стосується дієвості, то все, на думку аналітиків, залежить від обсягів. Якби компанії не здійснювали викуп своїх акцій, можливо, ринок і зовсім звалився або, принаймні, котирування знижувалися б ще швидше.
Олексій Харченко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас