Девальвація гривні сповільниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація гривні сповільниться

Валюта
5853
За останні півтори тижні гривня продовжила знецінюватися і майже дійшла до верхньої межі чотирипроцентного коридору - у минулий четвер на міжбанку торги проходили за курсом UAH5,01/$1. Аналітики прогнозують поступове ослаблення європейської валюти до рівня $1,35/EUR1 до кінця 2008 р., хоча подальшої девальвації гривні не обіцяють.
За словами провідного аналітика інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Олексія Палія, на поточному тижні варто очікувати подальшого зниження курсу долара, що пов'язано з проблемами, що знову проявилися у фінансовому секторі економіки США, зниженням котирувань американського фондового ринку, а також зростанням цін на нафту. "На цьому тижні заплановані виступи головних фінансистів Євросоюзу і США - голови Європейського центрального банку Тріше, міністра фінансів США Полсона, а також голови Федеральної резервної системи США Бернанке, що може вплинути на рух валютних пар, - вважає експерт. - Варто уважно стежити за подіями, що відбуваються на світових фондових біржах, тому що на даний момент склалася складна ситуація, що нагадує наближення глобальної кризи".
У той же час, на думку заступника голови правління ПриватБанку Людмили Шмальченко, девальвація гривні в середньому на 5% викликана винятково внутрішніми факторами, адже за цей період долар на світовому ринку подешевшав на 3%. "Якщо подивитися на рух курсу за рік, то стосовно початку 2007 р. гривня на міжбанківському ринку не втратила, а навіть зміцнилася на десяті частки відсотка - з 5,05 до 5,03 на сьогодні, - відзначає Шмальченко. - Коливання курсу пов'язані з періодами активного імпорту або експорту товарів, зокрема, із закупівлею енергоносіїв або продажем зерна, адже всі валютні кошти йдуть на міжбанк".
У той же час курс гривні може опуститися нижче рівня UAH4,95/$1, якщо Нацбанк буде продавати досить валюти зі своїх резервів. "Основними факторами підтримки курсу на даному рівні будуть: сезонний попит на валюту та операції купівлі долара з боку "Нафтогазу", - говорить аналітик ІК "Конкорд Капітал" Андрій Пархоменко. - Проте не виключено, що курс може опуститися і нижче, якщо Нацбанк буде вливати досить валюти в ринок".
На думку аналітика інвестиційної групи "Сократ" Михайла Сальникова, все-таки не слід очікувати продовження девальвації гривні. "Українські активи значно подешевшали внаслідок падіння цін на українські акції, а девальвація гривні на 8,5% протягом останнього місяця ще більше знизила їхню вартість, зробивши їх ще більш привабливими", - говорить аналітик. Крім того, на його думку, попит на валюту з боку населення також зменшиться: мало хто вірить, що в короткостроковому періоді гривня може знецінитися вище психологічного рівня UAH5,05/$1. "Ми прогнозуємо, що до кінця року міжбанк буде коливатися навколо позначки UAH4,95-5,00/$1, - говорить Михайло Сальников. - А за 2009 р. курс гривні складе в середньому $5,1 грн./$1".
При цьому, вважають експерти, основним фактором девальвації гривні виступить погіршення сальдо торговельного балансу внаслідок падіння світових цін на сталь.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас