Крах. Таке буває раз у сторіччя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крах. Таке буває раз у сторіччя

Фондовий ринок
6365
Таке буває раз у сторіччя. У головних ролях: фінансисти з Уолл-стріт; в епізодах - центральні банки та уряди; у глядачах - весь світ. Всього лише за п'ять днів кризи зі світової арени фактично зникли два найбільших банки планети - Lehman Brothers й Merrill Lynch. Ще два - Goldman Sachs, Morgan Stanley і страховик - AIG - у пошуках нових власників. Світова фінансова система вражена дощенту.
Банки, які були символом стабільності для будь-якої країни, ідеалом для наслідування для учасників фінансового ринку, опорою державних установ, помічниками урядів і метою випускників, впали. Півтора трильйона доларових списань - і осколки американської мрії розлітаються по всьому світу. Відбуваються тектонічні зрушення у світовій економічній системі. Чому канули в Лету найбільші фінансові імперії й хто вони - нові лідери?
Останні з Леманів
"Все скінчено, друже. Якщо нас не куплять у найближчі 24 години, все буде скінчено", - сказав один зі співробітників Lehman Brothers комусь телефоном. 45-а вулиця, Сьоме авеню, Таймс-Сквер і витягнуті обличчя високооплачуваних "білих комірців". Минулий понеділок для найбільшого інвестиційного банку Америки воістину став жалобним й ознаменував початок "чорного" тижня по всій країні. Кращі інвестиційні банкіри, а нині безробітні, невеликими групами юрбилися біля штаб-квартири банку на Манхеттені, виходячи за межі офісу лише для того, щоб обмінятися новими слухами та обговорити подальшу долю свого роботодавця.
Між леманцями хаотично шастали журналісти, намагаючись вивудити хоч якусь нову інформацію. Щогодини тисячі заголовків в інтернеті поновлювалися новими даними, у форумах і блогах активно дискутували фінансисти всього світу. Головні питання, які хвилювали всіх без винятку, - хто збанкрутує наступний і кому тепер вірити.
В далекому 1850 році брати Лемани не могли й уявити, що через сторіччя їх "сімейний кооператив" буде займати провідні позиції в інвестиційному світі. Емігрувавши з Німеччини з метою заробити собі на життя в Америці, що розвивалася, Генрі, Еммануель та Мейер Лемани почали свій бізнес з промтоварного магазина. В 1999 році чистий прибуток компанії досяг $1 млрд., а максимальна вартість акцій за всю публічну історію компанії була зафіксована в лютому цього року - саме в період, коли індекси світових бірж щораз "худли" після чергових фінансових звітів інших компаній. Ще до березня ринок вірив в Lehman Brothers. Протягом всієї історії управляючі інвестиційного банку неодноразово доводили свою правоту - повіривши в кіностудії (Paramount й 20th Century Fox) у часи Великої депресії й високотехнологічні проекти (IBM, Digital Equipment Corporation) у кризові 70-і роки. Венчурні інвестиції щораз окупалися. На діяльність Леманів не вплинули навіть втрачені під час теракту 11 вересня 2001 року три поверхи головного офісу компанії. Як могла настільки відпрацьована система ризик-менеджменту дати збій цього разу - на це питання ринку ще доведеться дати відповідь. Однак всього лише за три фінансових квартали цього року борги бізнесу Леманів практично досягли його активів - $613 млрд. проти $639 млрд. Про те, що Lehman Brothers повторить долю збанкрутілого Bear Stearns, учасники ринку почали говорити ще в березні після першого звіту Lehman Brothers. Правда, надії менеджменту й ринку, що теплилися, протримали Леманів на плаву ще півроку. Крапку у всьому поставили вересневі результати третього фінансового кварталу й чистий збиток у розмірі $3,9 млрд. Одночасно Lehman заявив про готовність розпродати частину активів. Правда, якщо у випадку з банкрутством Bear Stearns уряд підтримав своїми гарантіями його покупку іншим учасником ринку JP Morgan, то катастрофа Lehman, за словами міністра фінансів США Генрі Полсона, була меншою загрозою для фінансової стабільності країни. Ця заява відбила апетит в інших учасників ринку купити бізнес Леманів та обвалила котирування.
П'ятничним вечором 12 вересня акції Lehman Brothers коштували всього лише $3,65, що на 94% менше, ніж рік тому. Холдингової компанії Lehman Brothers довелося оголосити себе банкрутом 15 вересня. Весь минулий тиждень став розпродажним для леманівських активів. 17 вересня британський Barclays придбав торговельний та інвестиційний підрозділи Lehman Brothers. В результаті угоди Barclays стає власником торговельних активів оцінною вартістю $72 млрд. і заборгованістю на $68 млрд. За бізнес Lehman третій за величиною британський банк заплатить $250 млн. Значно дорожче - в $1,5 млрд. - обійдеться Barclays придбання офісу Lehman у Нью-Йорку й двох дата-центрів у Нью-Джерсі. У п'ятницю також стало відомо, що Lehman Brothers веде переговори про продаж частини своїх японських підрозділів банку Sumitomo Mitsui Financial Group.
Barclays прийме у свій штат десять тисяч співробітників Lehman Brothers, в яких тільки починається нова інвестиційна епоха. 19 вересня 2008 року публічна історія котирувань Lehman Brothers Holdings Inc. на сайті Нью-Йоркської фондової біржі стала недоступною. Причину 802.00 шукайте в Інструкціях біржі.
Збій Лінча
В той же "чорний" понеділок головна веб-сторінка Merrill Lynch поповнилася важливим інформаційним повідомленням. Поруч з емблемою бика, що символізує біржову стратегію гри на підвищення (Be Bullish), чорний рядок жирним шрифтом інформує клієнтів про поглинання банку іншим гравцем - Bank of America. І далі: Bank of America Corporation оголосив про придбання повного пакета акцій Merrill Lynch & Co., Inc. за $50 млрд. В Bank of America дотепер не було ні інвестбанківського бізнесу, ні бізнесу на ринках, що розвиваються. В обмін на капітальну базу Merrill Lynch стане стратегічно важливим підрозділом Bank of America. На відміну від співробітників Lehman Brothers, настрій інвестбанкирів з Merryll Lynch дуже оптимістичний, адже багатьом з них вдалося уникнути звільнення. Глава Bank of America Кен Льюіс також радіє та впевнений у синергетичному ефекті від об'єднання двох структур, висловлює позитивні прогнози щодо зростання капіталізації об'єднаної структури вже найближчим часом. Посміхається й перша особа Merrill Lynch Джон Тейн; говорить, що чекає спільної роботи з Кеном Льюісом та об'єднаною командою менеджерів. Угода повинна завершитися вже в першому кварталі наступного року, після чого три директори Merrill Lynch увійдуть до складу правління Bank of America. От так іпотечна криза поховала ще одного фінансового героя з Уолл-стріт. Його засновники Чарльз Меррілл та Едмунд Лінч випадково зустрілися на 23 вулиці YMCA більше 100 років тому. Кожний з них шукав співмешканця для спільної оренди кімнати в Нью-Йорку.
Однак вже незабаром Меррілл та Лінч ділили не тільки житло, але й бізнес. Пізніше Чарльз Меррілл згадував, що приїхав в 1907 році до Нью-Йорку з мрією зробити собі ім'я. Завдяки зустрічі з Едмундом Лінчем їхні імена ввічнилися рівно на століття. Ті, хто починав з ними бізнес, пам'ятають про зговірливості двох фінансистів: Меррілл бачив можливості, а Лінч визначав, де міг відбутися збій. Репутація інвестиційного банку зміцнилася за установою, коли перед початком Великої депресії в 1929 році Чарльз Меррілл вчасно порадив своїм клієнтам продавати всі акції компаній. Акціонери не змогли знайти гідну заміну порадам Меррілла в 2007 році - того, хто міг би підказати, що від іпотечних заставних потрібно було терміново позбутися.
Учасники ринку вже охрестили поглинання Merrill Lynch епохальним. Bank of America одержить один з найбільших інвестиційних банків світу та брокерський підрозділ. Вже в 2010 році компанія очікує дістати прибуток від придбання, незважаючи на настільки песимістичні настрої на ринку.
Морган і Голдмани: на вихід
"Це як пожежа в кінотеатрі. Всі біжать до дверей. І ви біжите, тому що всі біжать", - так охарактеризував фінансову ситуацію останніх днів професор Принстонського університету Хун Сон Шин. Наступним побіг Morgan Stanley. Через побоювання банкрутства весь тиждень менеджмент вів переговори з потенційними покупцями. Головним кандидатом на покупку називали американський банк Wachovia. Тим часом у минулу п'ятницю стало відомо, що менеджмент Morgan Stanley також веде переговори з китайською інвестиційною держкомпанією China Investment Corp. Китайська інвестиційна держкомпанія CIC була створена в 2006 році для інвестицій у закордонні компанії. Під її управлінням перебувають китайські валютні резерви в $200 млрд. Це може бути єдиним виходом для Morgan Stanley, що має намір продати китайській інвесткомпанії 49% акцій. 17 вересня 2008 року на торгах на Нью-Йоркській фондовій біржі акції Morgan Stanley втратили чверть своєї вартості та встановили "рекорд" за мінімумом за останні 10 років. Із серпня минулого року цінні папери Morgan Stanley подешевшали практично на 70%.
Не менш драматичні події складалися й в офісі провідної страхової компанії США - American International Group (AIG). Найбільший страховик відчував проблеми з кінця 2007 року. Ситуація різко погіршилася після оголошення чергових квартальних збитків - 12 вересня акції AIG впали на 40% на тлі слухів про хронічну недостачу в компанії коштів на погашення поточних платежів. А в той самий "чорний" понеділок 15 вересня компанія оголосила про продаж частини активів для відновлення капіталу. Після дводенних переговорів Федеральна система погодилася третій раз надати допомогу американським фінансовим інститутам. Держава викупила 80% акцій AIG, звільнила топ-менеджмент і вклала $85 млрд. на підтримку бази капіталу. За словами учасників ринку, якби AIG таки збанкрутувала, то вся фінансова система склалася б як доміно.
Однак експерти вважають, що й це ще не кінець. Наступною жертвою стане Goldman Sachs. Вже відомо, що керівництво фінансової організації провело переговори про продаж частини своїх цінних паперів банкам Citigroup, JPMorgan Chase й Wells Fargo. За останній рік капіталізація Goldman Sachs знизилася практично вдвічі - до $42,49 млрд. Ринкова вартість Morgan Stanley становить ледве більше $20 млрд. "А що далі - поживемо, побачимо, але все не райдужно. Іде переоцінка цінностей та умовностей, і можливо дуже незабаром інвестиційна банківська та хедж-фондова індустрія сильно зміниться. Goldman Sachs й Morgan Stanley будуть шукати можливості об'єднатися з комерційними банками", - говорить управляючий директор напрямку інвестиційно-банківських послуг ING Wholesale Banking Україна Макар Пасенюк.
Тим часом за останній тиждень продавалися не тільки найбільші інвестиційні банки на Уолл-стріт. Американський іпотечний банк Washington Mutual Inc, потерпілий від кредитної кризи, також виставив себе на продаж. Банківські злиття перекинулися й до Британії. Рішення про злиття прийняли два найстарших британських банки. Найбільший власник чекових рахунків Lloyds TSB ухвалив рішення щодо покупки найбільшого іпотечного кредитора країни HBOS за $21,8 млрд. У результаті злиття з'явиться найбільший банк, що займає 28% іпотечного ринку й близько 50% ринку ощадних рахунків і депозитів. Щоб не повторилася ситуація з націоналізацією Northern Rock, британські чиновники навіть закрили очі на антимонопольне законодавство.
Be continued
"Ми бачили кризи. Ми спостерігали рецесії. Але ще жодного разу не були свідками того, щоб основи фінансової системи були вражені настільки глибоко. Це божевільня", - говорить управляючий одного з найбільших інвестиційних фондів Джозеф Балестрино.
Фінансисти впевнені, що криза буде пожирати прибутки протягом 2008-2009 р. як чуму, а в 2010-2011 р. будуть вимушено реформовані всі фінансові світові системи. Лише після цього почне встановлюватися нова світова фінансова система, яка буде реально іншою. На думку глави інвестиційної компанії "Трійка Діалог" Рубена Варданяна, криза буде тривати ще близько 1,5-2 років. У результаті цього США припинять бути "таким лідером", а на передній план вийдуть нові сильні ринки. Варданян впевнений, що сильним ринком стане Росія. Імовірність розвитку саме такого сценарію, на думку експерта, становить порядку 60%. Вже сьогодні багато російських бізнесменів не приховують бажання скуповувати активи, що подешевшали. "Ми будемо купувати бізнеси", - впевнений Андрій Костін, президент другого за активами російського банку ВТБ. "Я залишу певні кошти в кеші. Чимало девелоперських компаній посиплються", - говорить і власник "Онеэксим" Михайло Прохоров. До речі таке розміщення сил на ринку нагадує поведінку американських мільйонерів у часи Великої депресії. Вчасно втекли з ринку зі своїми капіталами Ротшильди, Рокфеллери, Моргани, Кеннеді зуміли непогано нажитися в потонувшій у безробітті та кризі Америці 30-х років. Виведена з ринку ліквідність спровокувала параліч фінансово-кредитної системи й масове руйнування більше п'яти тисяч американських банків.
Якщо криза глибше торкнеться пострадянських ринків, бажаючих продатися буде не мало, особливо серед тих, хто залежний від західних джерел фінансування. Минулого тижня з'явилася інформація про проблеми з ліквідністю в найбільших російських інвестиційних копаннях - "КІТ Фінанс" та "Антанта Піоглобал". Українська ж дочка "Антанта Піоглобал" почуває себе цілком впевнено. І минулого тижня навіть зареєструвала недержавний пенсійний фонд з оптимістичною назвою "Надійна перспектива". "Піо Глобал Україна" працює в нормальному режимі. Російська фондова криза не вплинула на плани нашої компанії. Зараз ми працюємо в тих же умовах, як і всі інші українські КУА, з огляду на ситуацію на ринку. Штат компанії на сьогоднішній день скорочуватися не буде", - так відреагувала на прохання прокоментувати ситуацію з материнською компанією PR-директор КУА "Піо Глобал Україна" Світлана Масик.
Разом з тим відомо, що складності відчувають власники багатьох українських інвестиційних компаній. Труднощі із залученням фінансування змушують їх скорочувати свої бюджети й кількість співробітників. За останній місяць індекс ПФТС знизився майже вдвічі. Протягом декількох днів біржовий комітет ПФТС неодноразово припиняв торги акціями окремих емітентів через істотне зниження котирувань.
Існуюча ситуація була обумовлена виведенням коштів іноземними інвесторами через дефіцит ліквідності на ринках капіталу. Експерти говорять, що четвертий квартал 2008 року стане скрутним з погляду рефінансування вітчизняними банками своїх зобов'язань перед іноземними інвесторами. "Ми очікуємо, що низка фінансових інститутів будуть докладати значних зусиль для підтримки своєї ліквідності. Рейтингове агентство відзначає наявність підвищеної загрози для тих підприємств і фінансових установ, стратегія розвитку яких базувалася на залученні позикових ресурсів шляхом одержання кредитів та емісії цінних паперів", - відзначає заступник генерального директора рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Григорій Перерва.
Оскільки можливість рефінансування ускладнена, необхідність сплати оферти або збільшення процентної ставки за вже випущеними зобов'язаннями може привести до скорочення грошових потоків підприємств, або неможливості здійснити розрахунки за існуючими зобов'язаннями.
Світова криза ліквідності потопила не тільки найбільші фінансові компанії світу, але й проклала дорогу для нових структур. За словами екс-глави ФРС США Алана Гринспена, у звичайному плині фінансових змін бувають переможці та переможені. В результаті злиттів і поглинань банків утворилося кілька глобальних лідерів. Серед них - JP Morgan Chase, Bank of America, Barclays. Повний перелік нових лідерів сформується протягом наступного року.
Однак вже сьогодні відбувається зміна лідерів у світовій економіці. Останні дані рейтингу 500 найбільших публічних компаній, складеного британською газетою The Financial Time, демонструють, що на зміну фінансовим імперіям Заходу приходять сировинні компанії Сходу. Якщо ще в 2007 році в першій десятці найбільших компаній з біржової капіталізації було три нафтовидобувних компанії й три банки, то в 2008-му - нафтовидобувних компаній вже чотири, а банк всього один, і до того ж, китайський. Ще рік тому Citigroup перебувала на четвертому місці списку FT 500 і була найдорожчим банком світу.
Тепер же Citi відкотився до 53-го місця, а найбільшим банком за ринковою вартістю став Industrial & Commercial Bank of China. Разом з падінням у рейтингу американських банків помітно виросли в ціні й сировинні компанії. Ринкова вартість нафтогазового бізнесу за рік виросла на третину - до $3,89 трлн, у той час як банківська сфера подешевшала на 18% - до $4,116 трлн.
Минулий тиждень викликав багато доводів та висновків. За словами професора Лондонської школи економіки та головного економіста ЄБРР Віллема Бітера, ми всі станемо свідками загибелі горезвісного американського капіталізму.
Все більше компаній розуміють, що без державної підтримки в кризові моменти вижити практично нереально. Масштаби компаній стали загрожувати самим же компаніям. А банкрутство Lehman Brothers стало найбільшим в історії США. Тому так звані фінансові центри - Нью-Йорк, Лондон, Франкфурт, Цюріх, Токіо та Дубай - повинні перейти від фінансової економіки до соціальних фінансів. Маленький крок для юристів, величезний крок для людства. І хто сказав, що економіка нудна?
Що далі?
Григорій Гуртовий, генеральний директор ІК "Ренесанс Капітал Україна"
Індекс ПФТС впав на 69,7% з початку року. На щастя, дане падіння було викликано не подіями в Україні, а глобальними факторами, особливо кризою іпотечного кредитування, що вибухнула. Однак поки на світовому фондовому ринку не запанує стабільність, криза буде позначатися й на Україні. При цьому потрібно враховувати, що український фондовий ринок не можна повною мірою вважати відображенням української економіки, що видно на прикладі ПФТС, де ліквідність залишається невисокою. Проте, він все-таки є частиною зростаючої економіки країни.
В Україні ми бачимо значне зростання доходів у компаній, що опублікували звітність за перше півріччя 2008 року. Не варто також забувати, що Україна стала членом СОТ та все більше зближається з ЄС, що приведе до подальшого розвитку торгівлі та зростання прямих іноземних інвестицій в економіку. Що стосується вартості українських акцій, то зараз вони істотно подешевшали й торгуються з прогнозним мультиплікатором P/E'2009 в 6.2x, чого не було вже дуже давно. Українські "блакитні фішки" мають гарні фундаментальні показники й відновляться в ціні. У довгостроковій перспективі український ринок надзвичайно перспективний, причому купувати потрібно вже зараз.
Артемій Єршов, директор ІК "Трійка Діалог Україна"
Що стосується України, я не думаю, що варто очікувати колапсу всього фінансового ринку. Багато учасників фінансового ринку звикли діяти в умовах стабільно зростаючої економіки, нарощувати кредитні портфелі, борючись за частку ринку, створюючи розриви ліквідності, пов'язані з невідповідністю по строках пасивів та активів. На зростаючому ринку обсяг депозитів росте, люди довіряють банкам і несуть туди свої заощадження, але під час падіння ринку цей процес сповільнюється. Та ж ситуація з міжнародним фінансуванням: ще рік-півтора тому як мінімум до всіх найбільших банків стояла черга інвестбанків, що пропонують усілякі продукти, починаючи від євробондів і закінчуючи клубними угодами й двосторонніми кредитами. Що стосується економіки в цілому, то навряд чи варто очікувати якихось великих банкрутств, однак на нас чекає хвиля злиттів і поглинань. На фондовому ринку передбачається переформатування в частині його учасників. Деякі учасники фондового ринку змушені будуть його покинути, але головні гравці залишаться на своїх місцях.
Скорочення варто очікувати серед дрібних торговців цінними паперами, оскільки сьогодні в нас у країні діє дев'ять бірж і порядку 900 компаній, що мають ліцензії торговців. При цьому 90% обороту проходить через найбільші 15 компаній.
Олександр Дубілет, голова правління ПриватБанку
Чи можуть у ПриватБанку з'явитися нові співробітники з числа безробітних західних банкірів?
Гарний банкір навряд чи залишиться без роботи. А якщо серйозно, на вулиці в першу чергу опиниться менеджмент інвестиційних підрозділів, які займалися так званими деривативами, банкіри, які займаються реальним сектором економіки та обслуговуванням населення, без роботи не залишаться. Навпаки, роздрібні банки показують гарні результати з прибутковості роботи. Добре почувають себе банки Італії, Німеччини й низки інших країн, що не вкладали гроші в американську іпотеку. Результати ПриватБанку за вісім місяців цього року - 939 млн. грн. до оподатковування.
Багато в чому менеджмент банків, що терплять збитки від інвестиційної діяльності, насамперед, від ризикових вкладень в американські похідні іпотечного ринку, відповідає за ситуацію, і за невиправдані бонуси, страховки, виплати, які робилися у свою користь за рахунок клієнтів та акціонерів. Ми не розглядали можливість запрошення західних менеджерів. Як показує досвід роботи на ринку західних банків, що купили українські фінінститути, є певна різниця в менталітеті, наші фахівці справляються не гірше.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас