Результати торгів ПФТС за тиждень (15 - 19 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати торгів ПФТС за тиждень (15 - 19 вересня)

Фондовий ринок
436
Український фондовий ринок знижувався протягом всього тижня, за виключенням торгів у п’ятницю, коли простежувався впевнений ріст.
Із самого ранку понеділка настрій торговців був крайнє негативним: на вихідних оголосив себе банкрутом четвертий за величиною інвестиційний банк США Lehman Brothers, а третій у списку - Merrill Lynch - був придбаний Bank of America. Наступною у ланцюзі банкрутств могла стати найбільша у світі страхова компанія AIG.
Новина про зниження кредитного рейтингу страхового гіганта настільки серйозно занепокоїла банкірів, що доларові ставки overnight різко підскочили за 10%. Банки перестали довіряти один одному, а інвестори почали перекладати активи у золото та короткострокові казначейські векселі США.
Проте Федеральна Резервна Система втрутилась у ситуацію, націоналізувавши AIG за 85 млрд. дол. На засіданні члени ФРС одностайно відмовились знижувати облікову ставку на 0,25% (до 1,75%), чого аналітики очікували із ймовірністю у 92%. На думку членів ФРС, у такій ситуації ефективнішою буде цільова допомога, як у випадку із AIG.
Додала негативу фондовим ринкам і макроекономіка: промислове виробництво у США впало у серпні на 1,1% (очікували падіння у -0,3%), а обсяг зведення нових будинків у країні знизився на 6,2% порівняно із липнем - до 895 тис. од. (очікувалося 950 тис. од.) Це найнижчий показник за останні 17 років.
На вищеописаному фоні інформація про значне прискорення темпів росту ВВП України у серпні (за рахунок торгівлі та сільського господарства) просто загубилася.
В результаті у понеділок - четвер падіння індексу ПФТС склало -20,2%. За цей час міжбанківський курс гривні до долара різко впав на 5% (із 4,8грн./дол. до 5,02 грн./дол.), що свідчить про активне виведення нерезедентами валюти із України для збільшення власної ліквідності на західних ринках.
Перелом відбувся під кінець четверга: ФРС США оголосила про виділення додатково 180 млрд. дол. у спеціальний фонд для продажу центральним банкам інших країн з метою підтримки ліквідності світового фінансового ринку. Таким чином, в результаті узгоджених дій центробанків різних країн, банківська система буде прокредитована під заставу номінованих у доларах облігацій, випущених американськими інвестиційними банками.
Як відомо, ці облігації втратили ліквідність і стали причиною гострої кредитної кризи, за якої банки не довіряли один одному, а доларові ставки overnight різко виросли. Як наслідок - американські фондові індекси виросли за день на найбільшу величину за останні 6 років.
Таким чином у п’ятницю індекс ПФТС значно виріс. Станом на 17.00 за київським часом, основні світові фондові індекси показали щонайоптимістичніші результати: російські RTSI (+22,39%) та ММВБ (+28,69%) - серед лідерів. Також відзначимо китайський SSE Share (+9,4%), японський Nikkei (+3,76%), англійський FTSE (+8,09%) та німецький DAX (+4,80%).
Американські індекси в другий день поспіль показують феноменальний ріст: через півгодини після відкриття у п’ятницю індекс Доу Джонса виріс на 3,12%, індекс S&P 500 - на 3,35% та Nasdaq - на 2,80%.
Зважаючи на такий позитивний настрій на західних ринках, ми із оптимізмом дивимося у майбутнє, очікуючи росту у понеділок. Сподіваємося, такий поштовх дасть можливість вітчизняному фондовому ринку вийти на висхідну динаміку, яку востаннє спостерігали на ПФТС у минулому році.
Ігор Держипільський
За матеріалами:
Атек-Інвест
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас