Новий контракт на постачання газу в Україну буде укладено до кінця поточного року - голова "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий контракт на постачання газу в Україну буде укладено до кінця поточного року - голова "Нафтогазу України"

Енергетика
237
Новий контракт на постачання природного газу в Україну після 2008 року буде укладений до кінця поточного року, прогнозує голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олег Дубина.
"За моїми відчуттями, Україна законтрактується до кінця поточного року без якихось форс-мажорних ситуацій. Думаю, що темпи збільшення ціни на газ будуть не вищі, ніж за останні два-три роки. У всякому разі, ми дуже на це сподіваємося", - сказав він в опублікованому в п'ятницю інтерв'ю виданню "Коментарі".
Дубина вважає, що чим пізніше буде укладений контракт тим, нижчою може бути ціна на газ, що "жорстко прив'язана до ціни на нафту".
"Чи варто нам поспішати з підписанням?", - міркує голова "Нафтогазу України".
"Крім того, для закінчення переговорів і підписання контрактів мені необхідно одержати директиви від керівного органу - Мінпаливенерго. Як тільки шановний міністр напише мені директиви - я можу рухатися далі", - додав він.
Дубина охарактеризував нинішні взаємини між "Нафтогазом України" і постачальником природного газу в Україну - ВАТ "Газпром" (РФ) - як партнерські.
"Сьогодні ми цілком можемо говорити про конструктивну і, головне, системну двосторонню роботу. Це стосується і фінансових взаємин, і графіка накачування газу, і забезпечення з боку НАК безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам", - сказав голова правління держхолдингу.
"Розраховуємося в погоджений термін. Ті зобов'язання, які ми беремо на себе щодо розрахунків з Росією, виконуємо, і "Газпром" це влаштовує. Всі питання, які в нас є, погоджені з російською стороною", - додав Дубина.
"Газпром" з 2006 року поставляє в Україну природний газ центральноазіатського і російського походження через афілійовану компанію RosUkrEnergo AG (Швейцарія).
Газотрейдер із квітня 2006 року по квітень 2008 року продавав весь газ, призначений для споживачів України, винятково ЗАТ "УкрГаз-Енерго", по 50% акцій якого належить НАКу і RosUkrEnergo. "УкрГаз-Енерго" у першому кварталі поточного року придбало в RosUkrEnergo 5,2 млрд куб. м природного газу для наступної поставки споживачам України.
"Нафтогазу України" у березні поточного року вдалося укласти короткостроковий контракт купівлі-продажу природного газу безпосередньо з RosUkrEnergo, що зобов'язалося до кінця 2008 року поставити держхолдингу до 49,8 млрд куб. м природного газу. Таким чином, обсяг постачання природного газу в Україну в 2008 році може досягти 55 млрд куб. м.
RosUkrEnergo в 2007 році поставило в Україну 50,09 млрд куб. м природного газу - на 0,08% (на 0,04 млрд куб. м) менше, ніж в 2006 році.
Газотрейдер в 2006 році продавав газ Україні по $95 за 1 тис. куб. м. З 1 січня 2007 року ціна зросла на 36,8% - до $130 за 1 тис. куб. м, з 1 січня 2008 року - на 38,1%, до $179,5 за 1 тис. куб. м.
"Нафтогаз України" і "Газпром" у цей час погоджують умови постачання природного газу в Україну на 2009 рік і подальшу перспективу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас