Британський HBOS продався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський HBOS продався

Фондовий ринок
417
Криза ліквідності продовжує трощити великі компанії, змушуючи їх шукати заступника і пропонувати себе конкурентам за ціною, що ще півроку тому здалася б смішною. Учора в результаті екстреної угоди британський банк Lloyds TSB став власником свого співвітчизника HBOS.
Аналітики називають це вимушеною консолідацією фінансового сектора. На початку цього тижня нестача коштів змусила один з найбільших іпотечних банків США Lehman Brothers визнати себе банкрутом, що викликало хвилювання із приводу стабільності інших фінансових компаній.
Біржова паніка на цьому тижні обрушила ринкову вартість HBOS, знецінивши його акції наполовину: у середу котирування банку опускалися нижче 100 пенсів за акцію. Побоювання за долю компанії виникли у зв'язку з тим, що HBOS залучав близько половини необхідних для діяльності фінансів на ринку короткострокових позик, що страждає від кризи. У підсумку вкладники і кредитори почали відкликати свої кошти, і банк попросив термінової урядової підтримки. У пошуках покупця для HBOS брав участь навіть прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун.
Кращу пропозицію зробив Lloyds, що погодився віддати 0,83 власної акції за кожен папір HBOS. У грошовому еквіваленті вартість акції поглиненого банку склала близько 232 пенсів, а вся компанія потягнула на 12,2 млрд. фунтів ($22,2 млрд.). Нинішні власники Lloyds одержать 56% акцій об'єднаної компанії, а власники HBOS розділять 44%.
До кризи таку угоду навряд чи хтось міг би уявити: капіталізація HBOS зашкалювала за $60 млрд., а вартість її акцій трималася на рівні 1100 пенсів за штуку, що було вдвічі вище від котирувань Lloyds. "За HBOS заплатили істотно нижче від його реальної вартості. Наступні тижні доведуть, що угода була дуже привабливою", - стверджує аналітик лондонської брокерської компанії MF Global Securities Саймон Моган.
Голова Lloyds Віктор Бланк пообіцяв перетворити об'єднану компанію в провідну в країні групу з надання фінансових послуг. З метою оптимізації буде звільнено близько 40 тис. співробітників з 142 тис. і розпродані непрофільні активи.
Після злиття Lloyds і HBOS займуть 28% іпотечного ринку і близько 50% ринку ощадних рахунків і депозитів Великобританії. Сукупні активи об'єднаної компанії досягнуть $1,9 трлн., що зробить її одним з найбільших банків у світі.
Навіть перспективи звільнення десятків тисяч співробітників і появи монополіста виглядають для влади Британії менш значимими, ніж підвищення стабільності банків. "Ми вітаємо злиття Lloyds і HBOS, оскільки ця угода зміцнить стабільність фінансових ринків і підвищить рівень довіри серед клієнтів та інвесторів банківського сектора Великобританії", - говориться в повідомленні Британського управління фінансових служб (FSA).
Аналітики вважають, що світові проблеми із кризою ліквідності можуть прискорити консолідацію в Україні. "Україна не залишиться осторонь від глобальної катастрофи. Українські банки, які не встигли продатися іноземцям, уже в жовтні відчують проблеми з ліквідністю. Але невідомо, чи захоче їх купити хтось із іноземців. На ринку як і раніше шукають об'єкти для покупок тільки азіатські фінансові інститути, само собою, що в нинішніх умовах мультиплікатор угоди впаде з 4-5 до 1,5-2", - повідомив аналітик агентства "Експерт-рейтинг" Віталій Шапран.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас