Індекс ПФТС взяв відгул — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС взяв відгул

Фондовий ринок
178
За підсумками четверга індекс ПФТС показав падіння на 2,32% і досяг позначки в 347,1 індексних пункту. За словами Сергія Бовтенка, заступника директора з управління активами КУА Tiger Asset Management, обсяги угод з акціями були мінімальними у порівнянні з післяноворічними робочими днями 2006 р.
"Торги проходили поволі, - відзначив він. - Поясненням цьому може бути відсутність багатьох трейдерів на своїх робочих місцях у зв'язку з проведенням щорічної конференції ПФТС в Алушті".
У той же час, на думку провідного економіста відділу інвестиційного консалтингу компанії "Юпрас Капітал" Олексія Білязе, падіння склало тільки 2,3% тому, що біржа зупинила торги акціями "Стиролу", "Укртелекому" і "Райффайзен Банку Аваль". "Не відбулось б цього, втрати індексу були б більш відчутними", - вважає він.
З 17 вересня ПФТС одержала право припиняти торги акціями окремих емітентів з першого рівня лістингу або індексного кошика, у випадку зміни їх поточної ціни до ціни закриття більш ніж на 10%. На момент припинення торгів акції "Райффайзен Банку Аваль" впали в ціні на 10,4%, акції "Стиролу" - на 12,3%, а акції "Укртелекому" - на 13,58%.
"В Росії на ринку акцій також зупиняються торги у випадку падіння котирувань більш ніж на 10%,- відзначають аналітики ІК "Фінаста". - Однак наш ринок у четвер працював, у той час як в Росії фондовий ринок взагалі не відривався, у зв'язку з перевіркою розрахунків із взаємної заборгованості між учасниками ринку. Міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що врегулювання заборгованості буде відбуватися за рахунок виділюваних коштів додатково трьома банками, а торги відновляться з п'ятниці". Але, згідно з неофіційним даним, торги відновляться 22 вересня.
Під кінець торговельного дня можна було спостерігати зростання з окремих паперів: зросли в ціні акції Полтавського ГЗКа (+7%) та Єнакіївського метзаводу (+5%). Також підросли "Азовсталь", Стаханівський і Крюківський вагонобудівні заводи. Однак, на думку Олексія Білязе, очікувати тривалого зростання з цих паперів рано: обсяги торгів склали у декілька десятків тисяч гривень, тоді як раніше рахунок ішов на мільйони.
"У міру того, як світові фондові майданчики продовжують безбожно падати, влади різних країн проявляють не просто співчуття, а роблять їм реальну фінансову допомогу, - говорить фінансовий аналітик компанії "Арт-Капітал" Дарина Терещук. - Федеральна резервна система (ФРС) США збільшила на $180 млрд. ліміт угод про валютні свопи із центробанками інших країн для протидії світовій фінансовій кризі, ЦБ Японії розмістив на фінансових ринках ще $23,8 млрд. для підтримки внутрішньої ліквідності, а Європейський центральний банк провів чергову кредитну інтервенцію на ринку загальним обсягом EUR25 млрд. Та хоча українському ринку чекати на підтримку не доводиться, ці інтервенції можуть побічно відбитися і на ліквідності ПФТС".
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас