Індекси в Європі впали в четвер на побоюваннях, що заходи центробанків не знімуть напруженості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали в четвер на побоюваннях, що заходи центробанків не знімуть напруженості

Фондовий ринок
118
Європейські фондові індекси впали в четвер четвертий день поспіль на тлі розпродажу паперів у фінансовому секторі, а також на інформації про найнижчий за останні три роки прибуток Pernod Ricard, повідомило агентство Bloomberg.
Протягом дня індекс Dow Jones Stoxx 600 піднімався на 1,7% у відповідь на оголошені Федеральною резервною системою (ФРС) США, Європейським центральним банком (ЄЦБ) і Банком Японії заходи, початі для послаблення напруженості на ринках. Однак побоювання, пов'язані з тим, що заходи центробанків не вирішать проблем ринків, привели до падіння індексу.
"Ми зіткнулися з особливо сильною кризою, - відзначає управляючий Palatine Asset Management у Парижі Метью Джуліані. - Інвестори стурбовані тим, що вливання ліквідності в банківську систему буде недостатнім, що продовжаться списання і банкрутства. Це ланцюг подій. Все виглядає так, начебто на ринку відбуваються панічні продажі, можливо, тому, що деякі фонди мають потребу в ліквідності".
ФРС, ЄЦБ, Банк Японії, а також швейцарський центробанк і Банк Англії домовилися підтримати фінансові ринки об'єднаними зусиллями за допомогою вливання в банківську систему в цілому $247 млрд у спробі послабити глобальну фінансову кризу.
Вартість акцій Pernod Ricard звалилася на 9,9%. Чистий прибуток французького виробника спиртних напоїв у минулому фінансовому році збільшився на 1% - до 840 млн євро на тлі скорочення продажів деяких брендів.
Папери Heineken подешевшали на 3,5%.
Акції British Airways впали в ціні на 11%. Банкрутства у фінансовій сфері і скорочення числа робочих місць у світі негативно позначаються на обсязі трансатлантичних перевезень компанії, що є її найбільш прибутковим бізнесом.
Вартість паперів Air France-KLM опустилася на 3,1%, Deutsche Lufthansa - на 3,2%.
З 31 жовтня минулого року світовий фондовий ринок втратив $19 трлн в умовах найсильнішої кризи на ринку житла США з часів Великої депресії, а також проблем у кредитній сфері, що коштували банкам порядку $500 млрд.
Ціна паперів британського банку Barclays знизилася за підсумками торгів на 5,3% на повідомленні про збільшення акціонерного капіталу на 2,8%. Банк розмістив додаткові 226 млн акцій за ціною 310 пенсів за кожну.
У той же час вартість паперів HBOS злетіла на 17%. Lloyds TSB оголосив про покупку британського іпотечного банку за 12,2 млрд фунтів стерлінгів ($22,2 млрд). Lloyds заплатить по 232 пенсу за акцію HBOS, що контролює більше 25% іпотечного ринку Великобританії.
Акції Lloyds подешевшали на 15%.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 до закінчення торгів у четвер впав на 17,94 пункту (0,59%) - до 3000,83 пункту.
Британський FTSE опустився на 32,4 пункти (0,66%) - до 4880 пунктів.
Французький індекс CAC 40 втратив 42,25 пункту (1,06%) і становив 3957,86 пункту.
Німецький DAX здійнявся на 2,44 пункти (0,04%) - до 5863,42 пункту.
Тринадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів в четвер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас