Аналітики: Криза довіри на фінринках РФ негативно відіб'ється на прогнозах для експортерів Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Криза довіри на фінринках РФ негативно відіб'ється на прогнозах для експортерів Німеччини

Фондовий ринок
166
Несподівана криза довіри на російських фінансових ринках може негативно відбитися на прогнозах для німецьких експортерів, пише газета Financial Times з посиланням на аналітиків.
Основний ризик полягає в тім, що в умовах падіння вартості нафти і спроб російських компаній знайти нові можливості для залучення коштів попит на товари німецьких виробників може почати знижуватися. Росія є дуже важливим експортним ринком для Німеччини.
"Фінансування російських учасників ринку за рахунок залучення коштів, як на публічному ринку, так і за допомогою кредитів, стало більш важким, і це зробить свій вплив на німецькі компанії", - відзначає головний економіст Bank of America у Лондоні Хольгер Шмідінг.
"Експорт товарів у Росію останнім часом став помітною підтримкою для зростання економіки країни, і я думаю, що тепер він почне серйозно скорочуватися", - вважає експерт. Багато німецьких експортерів змогли впоратися з ослабленням темпів економічного зростання в США за рахунок збільшення поставок продукції в країни emerging markets і, головним чином, у Росію, пише газета.
"Серйозною проблемою може стати також не тільки скорочення експорту в Росію, але і негативний вплив сформованої ситуації на інші країни, що є торговельними партнерами РФ, включаючи країни Центральної та Східної Європи", - відзначає головний економіст з європейських ринків Barclays Capital Джуліан Келлоу.
Хоча ефект "доміно" від ситуації в Росії навряд чи буде дуже швидким, він може зробити відчутний негативний вплив на економічний підйом Німеччини в довгостроковій перспективі.
Німеччина залежить від російської нафти і природного газу, а також має серйозні інтереси в інших сферах.
Популярність у Росії високотехнологічного машинного обладнання, виробленого в Німеччині, привела до збільшення обсягу німецького експорту на 23% у першому півріччі цього року - до 15,8 млрд євро. У той же час прямі інвестиції Німеччини в Росію торік досягли 14 млрд євро. Близько 4,6 тис. німецьких компаній мають підрозділи в РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас