Світові фондові ринки пішли в піке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові фондові ринки пішли в піке

Фондовий ринок
3603
Такого на українському фондовому ринку ще не було. За один день індекс ПФТС, основний індикатор вітчизняного ринку акцій, впав на 14,1% - до 351,5 пункту.
Для встановлення антирекорду українським торговцям акціями знадобилося не набагато більше двох годин. Саме стільки вчора встигла пропрацювати біржа ПФТС - решту часу торги були зупинені. Нагадаємо, керівництво біржі припиняє торги, коли вартість більш ніж 75% акцій, що входять в індекс ПФТС, падає на 7 і більше відсотків. Учора торги зупиняли двічі, що втім, не перешкодило падінню вартості акцій до рівня початку 2006 року.
У тому, що український фондовий ринок стрімко мчиться в 2005 рік, винен новий виток світової фінансової кризи, що привів до обвалу практично всіх світових фондових майданчиків. "Український фондовий ринок падає через ситуацію у світі. Росія, Америка, Азія і Європа - усі в мінусі. Інвестори йдуть із ринків, що розвиваються. При цьому купувати папери ніхто не хоче - усі чекають, коли буде ще дешевше", - пояснює заступник директора з торгівлі акціями компанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Новина, що з'явилася в понеділок вранці, про банкрутство четвертого за розміром американського інвестбанку Lehman Brothers викликала серйозні побоювання інвесторів щодо стабільності всієї світової фінансової системи. Коли до цієї події додалася ще й новина про можливе банкрутство найбільшої у світі страхової компанії AIG, нерви інвесторів усього світу не витримали - у всіх куточках земної кулі почався масовий розпродаж акцій. Як результат, 16 вересня ввійде в історію як чорний вівторок для дуже багатьох фондових ринків світу. Японський NIKKEI упав на 4,95%, англійський FTSE 100 - на 2,91%, російський РТС - на 11,4%.
Крім катастрофічного зовнішнього тла, допомагали падати українському ринку і вітчизняні політики. "Учорашній розвал коаліції добив український ринок", - говорить керівник відділу торговельних операцій КУА "Тайгер Інвест" Роман Вареник.
Як не сумно, але учасники ринку констатують: падіння до 350 пунктів - це не межа. "Всі психологічні бар'єри, що стримують падіння, уже подолані. Зараз як такого дна в нашого ринку немає - воно може відступати куди завгодно. Я сподіваюся, що якщо вкрай негативне зовнішнє тло піде, ми зупинимося біля 300 пунктів", - прогнозує президент ІФГ "Сократ" Роман Сазонов.
Борис Давиденко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас