Падіння акцій РФ посилилось, зниження індексу ММВБ до 15:40 перевищило 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння акцій РФ посилилось, зниження індексу ММВБ до 15:40 перевищило 12%

Фондовий ринок
342
Падіння російських акцій у середині дня у вівторок знову відновилося, зниження індексу ММВБ до 15:43 склало 12,07% - до 939,56 пункту, індексу РТС - 9,7%, до 1153,86 пункту. На ринку повною мірою відчуваються панічні настрої, підтримка ринку практично повністю відсутня, покупців немає.
Усе більше і більше паперів потрапляє в групу з темпами зниження курсової вартості, обчислюваної двозначними числами. Зокрема, на 15:22 падіння акцій "Росгідро" на ФБ ММВБ склало 20,4%, ФСК ЄЕС - 28,6%, "Транснафти" (РТС: TRNF) - 16,5%, ВТБ (РТС: VTBR) - 15,7%, звичайних акцій Ощадбанку РФ (РТС: SBER) - 14,3% ("префи" Ощадбанку втрачають 15,9%), звичайних акцій "Ростелекому" (РТС: RTKM) - 16,3%, "Роснафти" (РТС: ROSN) - 10,3%, "Новатека" (РТС: NVTK) - 10,8%, "Уралкалію" - 12,9%, "Уралзв’язокінформу" (РТС: URSI) - 15%, "префів" "Ростелекому" - 15,5%.
Недовгий корекційний рух вгору, що спостерігався після відновлення європейських фондових індексів на тлі виходу оптимістичних даних щодо індексу довіри інвесторів та аналітиків до економіки Німеччини інституту ZEW, змінився падінням. На думку аналітиків, причиною могли стати песимістичні очікування щодо майбутнього виходу різних даних.
"Складно сказати, чим обґрунтовується настільки активно відновлене падіння. Можливо, це пов'язано з негативними очікуваннями щодо публікацій Goldman Sachs. Очевидно, гравці вважають, що Goldman може повторити долю Lehman Brothers. Ринок психологічно готовий до значних рухів униз, зміни на кілька відсотків уже сприймаються як нормальні. При цьому все відбувається на досить низьких оборотах, присутня невелика кількість гравців, а ринок при низькій ліквідності досить легко продавлюється", - сказав агентству "Інтерфакс-АФІ" трейдер ФК "Уралсиб" (РТС: USBN) Кирило Клейнер.
Best Buy Co., Goldman Sachs о 16:30 МСК опублікують фінансові показники за минулий квартал, що може вплинути на акції банківського сектора.
Крім того, о 16:30 будуть оприлюднені дані про динаміку споживчих цін США в серпні, а о 17:00 вийдуть дані про обсяг покупок нерезидентами американських активів у липні, що може викликати деякі рухи на ринку.
На думку аналітиків, негативні настрої на російському ринку акцій є наслідком як зовнішніх, так і внутрішніх факторів, серед яких найбільш важливими є різке погіршення кон'юнктури світових фондових ринків на тлі оголошення про банкрутство Lehman Brothers Holdings Inc, зниження агентствами Standard & Poor's і Moody's рейтингів страхової компанії AIG, падіння світових цін на нафту та метали через побоювання різкого зниження попиту на тлі прогнозованого уповільнення економічного зростання, дефіциту вільних рублевих коштів, що зберігається у банківському секторі, і зростання процентних ставок на ринку МБК.
Як відзначає аналітик ВТБ 24 Станіслав Клещев, російський ринок акцій продовжує падіння, краще від ринку виглядає тільки ГМК "Норнікель" (РТС: GMKN) і Северсталь (РТС: CHMF), підтримувані оголошеними buy back.
"Падіння на ринку триває. Банки - Ощадбанк і ВТБ - переписують мінімуми на очікуваннях нових банкрутств у секторі. 3%-ве падіння котирувань нафтових ф'ючерсів продовжує втягувати вниз капіталізацію російських нафтових компаній. В енергетиці триває розпачливий розпродаж активів якимсь дуже вже нужденним в грошах інвестором. Інакше не можна ніяк пояснити більш ніж 20%-ве падіння котирувань по ТГК і більш ніж 10%-ве по ОГК. Котирування ОГК-6 (РТС: OGKF) при цьому вже впали нижче свого номіналу", - вважає аналітик.
"Головні ж події на фінансових ринках знову відбудуться в американську торговельну сесію, коли будуть нові повідомлення про подальшу долю AIG і рішення ФРС США щодо ставки. Дані щодо інфляції і звіт Goldman Sachs, що виходять о 16:30 мск, стануть лише прелюдією до непростого торговельного дня", - вважає Клещев.
На думку портфельного керуючого ІК "АнтантаПІОглобал" Володимира Попова, "дно" російського ринку акцій уже близько, хоча складно сказати, де конкретно воно перебуває. Нового поштовху для зростання поки не видно, ліквідність, що є на торгах, не дозволяє говорити про те, що продажі закінчилися. Хоча, на погляд фахівця, вони вже слабшають. Більшість російських компаній на порядок дешевші від закордонних. Зараз варто придбати акції, які впали найбільше. Акції більшості паперів другого ешелону впали в 3-4 рази, тоді як зниження в "блакитних фішках" становить 50%", - відзначає Попов. Він вважає, що акції "Акрона" (РТС: AKRN) і "Уралкалію" можна купувати. На діяльність даних компаній впливає менша кількість негативних факторів.
Крім того, нафта продовжує падати на тлі банкрутства банку Lehman Brothers і загострення фінансової кризи в США. Ціна жовтневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в електронній системі Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) у вівторок на 14:20 становила $91,54 за барель, що на $4,17 нижче від підсумкового котирування 15 вересня. Котирування перебувають на мінімальному з лютого 2008 року рівні. Вартість ф'ючерса на нафту Brent на листопад на лондонській біржі ICE Futures 16 вересня знизилася на $4,44 - до $89,80 за барель.
Сумарний обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ у понеділок до 15:20 мск склав 36,685 млрд рублів (у лідерах - "Газпром" (РТС: GAZP) - 12,230 млрд рублів), на класичному ринку акцій РТС до цього ж часу обсяг склав $25,051 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас