Ринок акцій РФ знову виявився під ударом світової фінансової кризи, цього разу через банкрутство Lehman Brothers — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ знову виявився під ударом світової фінансової кризи, цього разу через банкрутство Lehman Brothers

Фондовий ринок
306
Російський ринок акцій за підсумками торгів у понеділок знову продемонстрував негативну динаміку на тлі чергової хвилі світової фінансової кризи, викликаної цього разу банкрутством Lehman Brothers, а також триваючого падіння світових цін на нафту; фондові індекси обновили мінімуми з червня 2006 року.
Індекс РТС втратив за день 4,78%, опустившись до 1277,6 пункту (у ході торгів індикатор падав до 1245,82 пункту), а індекс ММВБ знизився на 6,18% - до 1067,45 пункту.
Ринок відкривався вже з "гепом" вниз на 3-7% по основним "блакитним фішкам". Потім була спроба закрити "геп", після чого зниження знову відновилося. Приблизно за годину до закриття торгів активізацію гравців на зниження викликала публікація макроекономічних даних у США, що виявилися гірше очікувань аналітиків. Зокрема, індекс виробничої активності Empire Manufacturing у вересні впав більше, ніж очікували експерти. Значення індикатора в поточному місяці склало мінус 7,4 пункти в порівнянні з 2,8 пункти в серпні (аналітики очікували зниження до 1 пункту).
У свою чергу, обсяг промислового виробництва в США в серпні звалився на 1,1%, що стало максимальним падінням з вересня 2005 року (аналітики очікували зниження цього показника на 0,3%). Згідно з переглянутими даними, у липні промвиробництво збільшилося на 0,1%, а не 0,2%, як повідомлялося раніше. Падіння промпвиробництва обумовлене, головним чином, найбільш значним за десятиліття скороченням випуску автомобілів, що склало 12%.
Разом з тим відкриття американського ринку акцій зі зниженням у межах 2-2,5%, а не 4-5%, як показувала протягом дня динаміка ф'ючерсів на індекси, було позитивно сприйняте гравцями російського ринку, і останні хвилини торгів пройшли вже під знаком позитивної корекції.
В результаті акції АТ "Газпром" за підсумками дня втратили в ціні на ФБ ММВБ 6,64%, "ЛУКОЙЛа" - 7,33%, "Роснефти" - 8,35%, ВТБ - 10,2%, "Сургутнефтегаза" - 9,33%, "Русгидро" - 11,98%, "Полюс Золото" - 6,36%, "Транснефти" - 8,14%, "Татнефти" - 9,78%, "НОВАТЕКа" - 15,15%, Ощадбанку РФ - 3,38%, "Ростелекома" - 2,79%.
Виключення з "блакитних фішок" склали лише акції ГМК "Норильский нікель", які виросли за підсумками дня на 6,77%. Попит на цінні папери компанії стимулюється оголошеним ГМК викупом (buy back) до 4,17% власних акцій на загальну суму до 49 млрд рублів. Ціна викупу майже в 2 рази перевищує поточну вартість акцій ГМК, що є досить привабливим для інвесторів, які й вирішили прикупити ці папери, незважаючи на зовнішні негативні фактори. Придбання акцій в акціонерів "Норникеля" буде здійснюватися на пропорційній основі за ціною 6,167 тис. рублів (біля $254) за одну акцію, що є середньозваженою ціною за даними ФБ ММВБ за період з 15 лютого 2008 року по 15 серпня 2008 року. Прийом заяв про придбання акцій від акціонерів, що бажають їх продати, буде здійснюватися з 29 вересня по 28 жовтня 2008 року, сам викуп акцій - з 29 жовтня по 27 листопада 2008 року.
На думку аналітиків, крім оголошення про банкрутство Lehman Brothers, що приведе до поглиблення фінансової кризи в США, що загрожує стабільності світової економіки, до факторів, що сприяють зниженню курсової вартості російських акцій, додалося максимальне за останні півроку падіння ціни на нафту. Крім того, у понеділок вдень на торгах російськими паперами в Лондоні відновилися продажі, європейські індекси демонструють негативну динаміку, складову порядку 4-5%, ф'ючерси на американські фондові індекси також перебувають у мінусі.
Як вважають експерти, офіційне оголошення про банкрутство Lehman приведе до поглиблення фінансової кризи, що загрожує стабільності світової економіки. "Це жах, - заявив керівник відділу досліджень інвестиційного ринку австралійської Colonial First State Global Management Ганс Куннен. - Якщо раніше ми думали, що американська економіка переживає спад, то зараз ці побоювання підтвердилися, і на світову економіку очікує криза".
На думку аналітика ВТБ 24 Станіслава Клещева, "банкрутство Lehman Brothers задало те негативне зовнішнє тло, що не змогла виправити навіть продаж Merrill Lynch за ціною вище ринкової. Російський ринок акцій сьогодні сповзає вниз слідом за провідними світовими фондовими індикаторами, при цьому банківський сектор знову в лідерах падіння. Якщо на початку торгів, коли котирування більшості blue chips почали закривати ранкові "гепи", а ГМК "Норникель" продемонстрував 5%-е зростання, здавалося, що новина про банкрутство одного з найбільших інвестбанків відіграна, то наступні події спростували це".
Начальник відділу акцій ІФ "ОЛМА" Дмитро Кулаков також відзначає, що "у вихідні вийшли новини про кардинальні зміни у фінансовій індустрії - два великих інвестбанки фактично можуть припинити існування. Від Lehman Brothers надійшла заява про банкрутство, а Merrill Lynch буде проданий (імовірний покупець - Bank of America). Новини були сприйняті ринком вкрай негативно - включивши торговельні термінали в понеділок вранці, трейдери виявили падіння ф'ючерсів на фондові індекси США й азіатських індексів, що стало приводом для продажів й у російському секторі блакитних фішок. "Норникель" ішов "проти ринку" - у п'ятницю АДР компанії в Нью-Йорку подорожчали більш ніж на 17%, що дало трейдерам привід очікувати, що папери "Норникеля" будуть виглядати краще ринку. До вечора з'явилися ознаки деякого відновлення й по інших високоліквідних паперах - західні інвестори, імовірно, справедливо порахували російські блакитні фішки "перепроданими".
"Банкрутство Lehman Brothers і зниження цін на нафту забезпечили сьогодні чергове різке зниження ринку, падіння індексу РТС склало більше 6%. Індекс РТС стрімко знижується до середини прогнозного коридору - оцінці в 1200 пунктів. "Ведмежа" гра майже закінчена, і варто закривати "шорти". Ринок перепроданий, і будь-яка серйозна позитивна новина може стати приводом для розвороту. Розворот ринку може спровокувати, наприклад, зниження ставки ФРС, хоча, на наш погляд, дане рішення малоймовірно. Однак береженого Бог береже, а не бережений конвой стереже", - говорить начальник відділу ринкового аналізу Собинбанка Олександр Разуваїв.
Вартість нафтових ф'ючерсів марки WTI у ході торгів у понеділок опускалася до $94,13 за барель - мінімального рівня за сім місяців. Інвестори побоюються, що поглиблення кредитної кризи в США приведе до подальшого вповільнення темпів глобального економічного зростання й скорочення попиту на енергоносії. Котирування металів і зернових також знижуються в понеділок, індекс S&P GSCI, у розрахунок якого входять 24 виду сировини, впав у ході торговельної сесії на 5%.
Сумарний обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ у понеділок склав 48,412 млрд рублів (у лідерах "Газпром" - 14,651 млрд рублів), на класичному ринку акцій РТС обсяг торгів склав $24,537 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас