Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті завдяки зростанню паперів нафтогазового сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті завдяки зростанню паперів нафтогазового сектора

Фондовий ринок
146
Ринок акцій РФ завершив тиждень на мажорній ноті після падіння, що тривало з понеділка, завдяки позитивній динаміці паперів нафтогазового сектора, викликаній істотним зростанням цін на нафту і позитивною динамікою на світових ринках.
Індекс РТС 12 вересня додав 3,36%, підскочивши до 1341,75 пункту, індекс ММВБ підріс на 6,03% - до 1137,76 пункту.
Сумарний обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ склав 60,943 млрд рублів (у лідерах - "Газпром" (РТС: GAZP) - 17,917 млрд рублів), на класичному ринку акцій РТС - $30,635 млн.
Більшість "блакитних фішок", на чолі з паперами нафтогазового сектора, закрилися в позитивній зоні, зокрема, зростання курсової вартості акцій "Лукойла" (РТС: LKOH) на ФБ ММВБ склало 11,18%, "Ростелекому" (РТС: RTKM) - 10,24%, "Газпром нафти" (РТС: SIBN) - 7,5%, "Газпрому" - 7,09%, "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) - 6,36%, ГМК "Норильський нікель" (РТС: GMKN) - 6,52%, "МТС" (РТС: MTSS) - 5,76%, Ощадбанку Росії (РТС: SBER) - 3,86%, ВТБ (РТС: VTBR) - 3,03%.
"Російський ринок відкрився досить оптимістично на тлі позитивного закриття американського ринку на новинах про потенційну покупку Lehman Brothers і про вдале розміщення облігацій Fannie Mae. Однак ліквідність на ринку так і не виявилася, що привело до невеликого зниження котирувань. Але, очевидно, осмисливши позитивні новини, гравці почали закривати "шорти", що дало додатковий поштовх, і ринок став відростати", - сказав агентству "Інтерфакс-АФІ" трейдер ФК "Уралсиб" (РТС: USBN) Кирило Клейнер.
"Обсяги торгів свідчать про підвищення активності гравців. Відскік відбувався на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури: виросли ціни на нафту, напередодні підвищилися американські індекси. Також вплинули заяви про можливу підтримку російського фондового ринку державою: не виключене розміщення коштів Фонду національного добробуту й Пенсійного фонду на внутрішньому ринку, також можливе зниження податкового тягаря", - відзначає аналітик ІК "Атон" Ірина Скворцова.
На її думку, інвестори дочекалися, нарешті, технічного відскоку, але про розворот тренда поки говорити не доводиться. У п'ятницю вдень вийшли негативні дані по єврозоні: промислове виробництво в липні впало нижче прогнозів.
Такої ж думки дотримується й аналітик ВТБ 24 Станіслав Клещев. "Незважаючи на те, що фондові індекси демонстрували дуже гарну позитивну динаміку, це ще не означає, що ринок розвернувся наверх. Сьогодні лише перший день зростання з мінімуму за останні два роки, і чи переросте це в щось більше, ніж технічний відскік, покаже час", - сказав він.
"Характерно, що макроекономічна статистика через океан, що носить яскраво виражене негативне забарвлення, виявилася нездатна звести нанівець упевнене зростання ринку. Так, роздрібні продажі в США всупереч очікуванням аналітиків знизилися, хоча очікувалося їхнє зростання на цьому тижні, однак ціни виробників знизилися сильніше, ніж очікувалося. Макроекономічна статистика зі Штатів як і раніше носить багато в чому суперечливий характер з деякою тенденцією до погіршення. Це зайвий раз дозволяє задуматися про те, що до закінчення кредитної кризи в економіках розвинених країн ще далеко", - відзначає керуючий активами УК "Фінам" Василь Коновалов.
Незважаючи на бурхливе зростання акцій нафтогазового сектора, викликане істотним збільшенням цін на нафту, "відносно "слабко" виглядали на сьогоднішніх торгах акції електроенергетики, насамперед - за рахунок акцій "ГідроОГК", - вважає головний економіст УК "Фінам менеджмент" Олександр Осін. "Діяльність енергетичних компаній традиційно ускладнюється в періоди нестабільності кредитного ринку", - додав він.
"На наступному тижні ринок може продемонструвати відскік, однак проблеми із грошовою ліквідністю є значною перешкодою для початку серйозних покупок акцій російських компаній. Що стосується зовнішнього тла, то середина майбутнього тижня буде насичена важливими подіями. У вівторок, 16 вересня, будуть опубліковані звіт банку Goldman Sachs за третій квартал поточного року, дані щодо рівня цін споживачів у США, також ФРС оприлюднить рішення щодо ключової процентної ставки. 17 вересня ще один найбільший банк - Morgan Stanley - представить свої фінансові результати за третій квартал. З урахуванням можливого позитивного вирішення ситуації із продажем банку Lehman Brothers, очікувані гарні дані по Goldman Sachs і Morgan Stanley можуть надати підтримку як російському банківському сектору, так і всьому російському ринку акцій. Індекс РТС у випадку відскоку може повернутися в діапазон 1400-1500 пунктів", - прогнозують аналітики "Атона".
Нафта дорожчає в п'ятницю через наближення урагану "Айк" до Техаса, де зосереджено 23% нафтопереробних підприємств США. Ціна жовтневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) до 17:01 у п'ятницю виросла на 63 центів - до $101,5 за барель, що на 0,6% вище від підсумкового котирування попереднього дня. Вартість ф'ючерса на нафту Brent на жовтень на лондонській біржі ICE Futures 12 вересня піднялася на 93 цента, або на 1%, - до $98,57 за барель.
При цьому американські фондові індекси падають із початку торгів у п'ятницю після повідомлення міністерства праці США про несподіване зниження роздрібних продажів у серпні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас