Акції Ferrexpo виключають з індексу FTSE 100 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції Ferrexpo виключають з індексу FTSE 100

Фондовий ринок
378
Ferrexpo Костянтина Жеваго, єдина компанія з українськими активами, акції якої до останнього часу враховувалися в найпрестижнішому індексі Лондонської фондової біржі - FTSE 100, буде виведена із цього індексу з 22 вересня. Таке рішення було прийнято FTSE Group у зв'язку з обвалом котирувань Ferrexpo - на 63,5% за останні три місяці.
Для підтримки ліквідності паперів компанія має намір направити на зворотний викуп до $80 млн.
У минулу середу FTSE Group повідомила, що з 22 вересня акції гірничорудної Ferrexpo, мережі пабів Enterprise Inns, медіакомпанії ITV і мобільного рітейлера Carphone Warehouse, що входять у найбільш престижний індекс FTSE 100, будуть виключені з нього. Замість них в FTSE 100 увійдуть папери гірничорудної Fresnillo, оператора супутникового зв'язку Inmarsat, розробника програмного забезпечення Autonomy і транспортної компанії Stagecoach.
Основною причиною заміщення акцій компаній, які зараз входять в FTSE 100, є їхнє різке падіння. Так, з 10 червня (початок зниження) по 10 вересня папери Ferrexpo подешевшали на 63,5%. За цей же період акції Enterprise Inns упали на 44,6%, ITV - на 14,5%, Carphone Warehouse - на 16,5%. У результаті індекс FTSE 100 за цей час знизився на 7,9%.
Ferrexpo стала першою компанією з активами в Україні, що провела IPO на LSE, виручивши приблизно за 27% акцій $460 млн. Стартова капіталізація компанії склала $1,67 млрд. 13 вересня 2007 року акції Ferrexpo були включені в лістинг, 24 вересня - в індекс другого рівня FTSE 250, а в червні 2008 року - у престижний індекс FTSE 100, заснований на курсах акцій провідних компаній, папери яких котируються на LSE. Основний актив Ferrexpo - найбільший в Україні виробник та експортер залізорудних окатишів - Полтавський ГЗК. Кінцевим бенефіціаром 73,1% акцій Ferrexpo є підприємець Костянтин Жеваго. Капіталізація на вчора - $1,78 млрд.
Ferrexpo намагалася подолати падіння вартості паперів. У перший тиждень вересня, коли її акції за п'ять днів впали на рекордні 27,84%, компанія повідомила про намір здійснити зворотний викуп паперів. Таким чином, пояснюють в Ferrexpo, компанія сподівається підтримати вартість своїх паперів.
До 11 вересня компанія скупила понад 3 млн акцій майже за $9,5 млн. Усього Ferrexpo планує витратити на викуп власних акцій порядку $80 млн. Таким чином, виходячи із учорашніх котирувань паперів на LSE, компанія може зменшити free float з майже 27% до 23%. Втім, поки ці заходи не принесли бажаного результату - з 5 вересня (тоді Ferrexpo викупила 1 млн акцій) по 11 вересня падіння склало 9,7%.
Галузеві аналітики пояснюють падіння акцій Ferrexpo масовим продажем інвесторами паперів гірничо-металургійних компаній на тлі очікуваного зниження темпів їх розвитку в 2009 році. А той факт, що найближчим часом в FTSE 100 планується включити акції гірничорудної компанії Fresnillo, пояснюється тим, що вона недавно провела IPO. Зростання акцій гірничорудних компаній спостерігалося протягом 2007-го-I кварталу 2008 року. Воно було викликано очікуваним з 1 квітня збільшенням цін на залізну руду у світі. У підсумку ціни підвищилися більш ніж на 65%, що перевищило всі прогнози аналітиків. "Зараз інвестори вже не вірять, що ціни будуть рости далі. За нашими консервативними прогнозами, вартість залізної руди в 2009 році може знизитися на 10%", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Сергій Гайда.
Слід зазначити, що у вересні інвестиційний банк Goldman Sachs знизив рейтинг американської сталевої галузі з "активного" до "нейтрального". Аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Костянтин Головко вважає, що виключення акцій Ferrexpo з FTSE 100 може спровокувати чергове падіння паперів компанії. "Деякі інвестфонди спеціалізуються тільки на вкладеннях в FTSE 100. Таким чином, виключення компанії із цього індексу спричинить продаж її акцій", - відзначає він. Втім, оцінити, скільки таких інвесторів продовжують тримати папери Ferrexpo, складно. Але, на думку пана Головко, багато з них уже продали свої папери, оскільки виключення Ferrexpo з FTSE 100 прогнозувалося.
Галузеві аналітики утрудняються прогнозувати, наскільки заходи, що вживаються Ferrexpo, позначаться на її котируваннях. "Навіть гарні фінансові показники Ferrexpo в I півріччі, опубліковані наприкінці серпня, не змогли виправити становище", - говорить Костянтин Головко. А Сергій Гайда вважає, що інтерес інвесторів до гірничо-металургійних компаній може відновитися, тільки якщо галузь покаже більш високі темпи розвитку в 2009 році, ніж передбачається зараз.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас